X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Noul președinte al OSCE, într-o vizită în Donbas

3 ian. 2017,, 14:03   Externe
2751 2

Președintele austriac al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Sebastian Kurz, ministru de externe al Austriei, aflat marți într-o vizită în Ucraina, s-a deplasat la Mariupol, port strategic ucrainean la Marea Azov situat în zona de conflict din estul țării, dar care se află sub controlul Kievului, fiind însoțit de șeful diplomației ucrainene Pavlo Klimkin, potrivit agenției de presă Unian.

"Kurz și Klimkin sunt în drum spre Mariupol, regiunea Donețk", unde o parte a zonei este controlată de rebelii proruși separatiști, scrie Ministerul de Externe al Ucrainei într-un mesaj pe Twitter.

Potrivit MAE ucrainean, Pavlo Klimkin și omologul său austriac s-au întâlnit anterior pe aeroportul din Dnepropetrovsk, fapt ce sugerează că ministrul de externe austriac nu a trecut încă pe la Kiev.

Președintele OSCE și ministrul de externe ucrainean, după cum informează Unian, efectuează o vizită în 3-4 ianuarie a.c. în regiunea Donețk și au programate discuții despre desfășurarea unei misiuni polițienești înarmate a OSCE în unele zone din Donbas.

Obiectivul acestei vizite este familiarizarea președintelui OSCE cu stadiul aplicării acordurilor de la Minsk, cu situația social-economică din regiune, marcată "de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei". De asemenea, cei doi oficiali vor discuta și despre perspectiva derulării unor proiecte caritabile cu participarea unor organizații umanitare austriece în estul Ucrainei, a indicat serviciul de presă al MAE ucrainean, citat de Unian.

Austria, care pledează pentru relaxarea sancțiunilor împotriva Rusiei, a preluat de la Germania, la 1 ianuarie, pentru un an, președinția OSCE, amintește agenția de presă menționată.

După cum se afirmă pe site-ul oficial al Organizației, președintele OSCE urmează să prezinte prioritățile președinției austriece la o reuniune a Consiliului Permanent al OSCE la Viena în 12 ianuarie.

Într-o postare făcută marți pe Twitter, reprezentantul SUA la OSCE, Daniel Baer, a calificat agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei principala amenințare la adresa securității tuturor țărilor din zona de responsabilitate a OSCE, conform Unian.

"Este bine că Sebastian Kurz efectuează prima sa vizită în calitate de președinte al OSCE în Ucraina — agresiunea Rusiei reprezintă principala amenințare la adresa securității tuturor (țărilor) din zona OSCE", avertizează diplomatul american.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?