X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Ce a declarat președintele în exercițiu al OSCE în urma vizitei sale în Moldova

13 apr. 12:15   Politică
2457 0

OSCE va depune eforturi pentru o soluționare pașnică, cuprinzătoare și durabilă a conflictului transnistrean, bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional, cu statutul special al Transnistriei în cadrul Republicii Moldova.

Acest lucru a fost declarat de președintele în exercițiu al OSCE, ministrul maltez al afacerilor externe și europene, Jan Borg, la sfîrșitul primei sale vizite în Republica Moldova.

Potrivit OSCE, acesta a subliniat disponibilitatea OSCE de a-și continua activ activitățile în Moldova, cu un accent deosebit pe avansarea procesului de reglementare transnistreană și consolidarea activității Organizației pe teren.

"Sprijinirea păcii și medierea dialogului în vederea obținerii unor soluții durabile și convenite de comun acord reprezintă o prioritate a președinției malteze a OSCE", a declarat Jan Borg, subliniind angajamentul Maltei de a promova și menține rolul OSCE în soluționarea conflictelor din întreaga regiune a OSCE, prevenirea escaladării și restabilirea stabilității.

Referindu-se la cele trei decenii de cooperare în Moldova, președintele în exercițiu a subliniat că "OSCE a construit un parteneriat puternic și de încredere cu guvernul și organizațiile societății civile, iar Organizația va continua să își folosească experiența și expertiza pentru a sprijini Moldova în abordarea provocărilor cu care se confruntă țara".


La Chișinău, președintele în exercițiu al OSCE și ministrul Afacerilor Externe și Europene al Maltei s-a întîlnit cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, cu prim-ministrul Dorin Recean și cu viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebryan, precum și cu viceprim-ministrul și ministrul Afacerilor Externe, Mihail Popșoi. Discuțiile s-au axat pe procesul de reglementare transnistreană. A fost subliniat rolul Organizației în dezvoltarea unui dialog constructiv și în aprofundarea încrederii pentru a face să avanseze acest proces.

Jan Borg s-a întîlnit, de asemenea, cu liderul transnistrean Vadim Krasnoselski și cu negociatorul-șef de la Tiraspol, Vitali Ignatiev.

"Apreciem faptul că ambele părți și-au reafirmat în mod constant angajamentul de a rezolva toate problemele deschise, precum și conflictul în sine, într-o manieră exclusiv pașnică", a declarat Jan Borg, adăugînd că "președinția malteză susține cu tărie ca canalele constructive de comunicare să rămînă deschise tuturor mediatorilor și observatorilor pentru a continua procesul de reglementare".

"Prin intermediul Misiunii sale în Republica Moldova și al reprezentantului meu special, OSCE va continua să acționeze pentru o soluționare pașnică, cuprinzătoare și durabilă, bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional, cu statutul special al Transnistriei în cadrul Republicii Moldova", a reiterat Jan Borg.

După cum s-a menționat, Misiunea OSCE în Moldova continuă să faciliteze progresul în punerea în aplicare a măsurilor de consolidare a încrederii între părți, inclusiv importul de aparate cu raze X în regiunea transnistreană și redeschiderea punctelor de înregistrare a vehiculelor.

Se afirmă că acești pași sînt cruciali pentru consolidarea încrederii reciproce și a cooperării, subliniind rolul-cheie al Misiunii în consolidarea securității și sprijinirea procesului de reglementare în curs în regiune.

3
2
0
2
10

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?