Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Vadim Krasnoselski: "OSCE este capabilă să creeze o platformă pentru un dialog pașnic"

13 apr. 10:30   Politică
1841 0

Procesul de negociere între Chișinău și Tiraspol este aproape complet absent, iar în acest sens există un rol special pentru Misiunea OSCE, care este capabilă să creeze o platformă pentru un dialog pașnic.

Acest lucru a fost declarat de așa-zisul președinte al nerecunoscutei RMN, Vadim Krasnoselski, în timpul unei întîlniri cu președintele în exercițiu al OSCE, Jan Borg.

Potrivit acestuia, există o mulțime de probleme care trebuie rezolvate. Acestea se referă la activitatea economică externă a Transnistriei, la activitatea întreprinderilor sale și la conturile bancare.

Vadim Krasnoselski a mai spus că Misiunea OSCE este competentă să întrebe părțile despre îndeplinirea acordurilor încheiate anterior, despre ceea ce împiedică punerea lor în aplicare - motive tehnice sau intenții rău intenționate și, bineînțeles, să acorde asistență pentru a se asigura că acestea sînt puse în aplicare de către părți, deoarece acordurile încheiate anterior nu sînt un sunet gol.

Potrivit lui, în spatele oricărei semnături se află destinele oamenilor, iar viețile oamenilor - atît pe malul stîng, cît și pe cel drept al Nistrului - depind în mod direct de rezolvarea acestor probleme.


"Fundamentală este păstrarea păcii. Și în acest sens văd OSCE ca pe un aliat. Aveți suficiente mecanisme pentru a facilita acest lucru", și-a exprimat încrederea Vadim Krasnoselski.

Jan Borg a vorbit, de asemenea, despre rolul OSCE.

"Cred că OSCE are un rol foarte important în procesul de negociere și un mandat clar de a contribui la soluționarea conflictului transnistrean. Apreciez eforturile dumneavoastră în menținerea păcii", a declarat președintele în exercițiu al OSCE.

Jan Borg a subliniat că este interesat să cunoască pozițiile ambelor părți: "OSCE se bucură de încrederea ambelor părți. Este foarte important pentru noi să nu ne dăm bătuți și să încercăm să apropiem soluționarea problemelor existente".

După întrevederea cu președintele în exercițiu al OSCE, Jan Borg, Vadim Krasnoselski a declarat că vede interesul acestuia de a contribui la soluționarea cel puțin a unora dintre aspectele problematice existente în relațiile dintre Chișinău și Tiraspol.

"La fel ca și predecesorii săi, el urmărește să găsească un compromis. Noi am exprimat poziția Transnistriei și ne-am arătat disponibilitatea pentru dialog. Timpul va arăta dacă am fost auziți", a declarat Vadim Krasnoselski.

Potrivit acestuia, președinția malteză a OSCE are la dispoziție opt luni pentru a lăsa o urmă pozitivă în istoria procesului de negocieri dintre Chișinău și Tiraspol, însă locuitorii regiunii transnistrene așteaptă o rezolvare imediată a problemelor și ridicarea "blocadei moldovenești", întrucît resursele lor - economice și morale - nu sînt nelimitate.

4
1
2
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?