X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

OSCE: "Chiar dacă formatul "5+2" este pe pauză, încurajăm formatul "1+1"

12 apr. 16:15   Politică
1895 0

Președinția malteză sprijină o soluție pașnică, complexă și de durată în abordarea conflictului transnistrean, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute internațional, cu un statut special pentru regiunea transnistreană.

Declarația a fost făcută astăzi de președintele în exercițiu al OSCE, ministrul Afacerilor Externe, Europene și Comerțului al Maltei, Ian Borg, în timpul unei conferințe de presă susținută în comun cu vicepremierul, Mihai Popșoi, la Chișinău, informează moldpres.

Potrivit oficialului maltez, scopul vizitei sale este de a înțelege mai bine provocările existente în regiune. „Ne propunem să oferim sprijin în depășirea acestora. Este important să promovăm pacea și să contribuim la facilitarea dialogului. sîntem angajați să lucrăm pentru obținerea unei soluții de durată. Credem cu fermitate în rolul OSCE în acest sens. Reafirmăm angajamentul puternic de suport în procesul de reglementare transnistreană. Ne dorim să identificăm pașii concreți pentru a consolida încrederea și între părți. Chiar dacă formatul 5+2 este pe pauză, încurajăm formatul 1+1, unde lucrează reprezentanții politici și grupurile de experți”, a spus Ian Borg.

La rîndul său, viceprim-ministrul, Mihai Popșoi, ministru al Afacerilor Externe, a subliniat că Republica Moldova rămîne ferm angajată în soluționarea pașnică a conflictului transnistrean. „Este unica soluție pe care o vedem noi. Ne propune o reglementare pașnică și durabilă. Astăzi am avut un schimb de opinii în acest sens și vreau să spun că sîntem pe aceeași lungime de undă. sîntem recunoscători pentru efortul misiunii OSCE în facilitarea dialogului și sprijinul domeniului drepturilor omului. Solicităm în continuare retragerea trupelor și munițiilor Federației Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Este o poziție clară și contăm pe sprijinul comunității internaționale pentru a grăbi acest proces. Mulțumim partenerilor noștri pentru efortul constant de a păstra liniștea și pacea în regiunea noastră”, a afirmat Mihai Popșoi.

Președintele în exercițiu al OSCE, ministru al Afacerilor Externe, Europene și Comerțului al Maltei, Ian Borg, efectuează astăzi o vizită la Chișinău. Oficialul se află în prima sa vizită în Republica Moldova, la invitația vicepremierului Mihai Popșoi.

3
1
0
1
10

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?