Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Grosu a spus ce se va întîmpla după referendumul din octombrie

19 apr. 12:13   Politică
3618 2

„Vocea poporului va spune clar în ce direcție vrem să ducem R. Moldova. Nu avem timp de pierdut”.

Declarațiile au fost făcute de președintele Parlamentului, Igor Grosu, în contextul în care fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) a înregistrat ieri proiectul de hotărîre de Parlament privind desfășurarea referendumul republican constituțional.

Potrivit proiectului de lege, referendumul urmează a fi desfășurat la data de 20 octombrie 2024, notează Noi.md cu referire la tv8.

Grosu a menționat că Parlamentul pregătește în prezent demersurile necesare pentru a stabili data referendumului și a alegerilor prezidențiale pe 20 octombrie 2024.

După votarea proiectului, acesta va remis în adresa Comisiei Electorale Centrale (CEC) pentru a iniția procedura de desfășurarea a referendumului republican în conformitate cu Codul Electoral.


„La 20 octombrie, vocea poporului va spune clar în ce direcție vrem să ducem R. Moldova. Decizia suverană a cetățenilor va fi consfințită și în Constituție. Nu avem timp de pierdut. E timpul ca și în Constituție să fie scris clar că locul nostru este în familia Uniunii Europene, unde pacea este garantată, iar bunăstarea asigurată.

Istoria ne arată că sîntem europeni. Valorile de care ne ghidăm confirmă că moldovenii sînt europeni și merităm să avem același nivel de trai și libertăți cum vedem în țările UE. Pentru prima dată în ultimele decenii trăim nu doar speranța unui viitor mai bun, dar simțim că acum avem șansa unui prezent și datoria de a duce R. Moldova în UE”, a declarat Grosu.

Președintele Parlamentului a lansat un îndemn către toate partidele, asociațiile din țară și diasporă să participe la promovarea aderării R. Moldova la UE.

Anterior, pe 16 aprilie, Curtea Constituțională a dat aviz pozitiv pentru inițiativa înaintată de un grup de deputați PAS de revizuire a Constituției prin referendum.

Referendumul, care are ca scop integrarea cursului de integrare europeană în Constituția Moldovei, este programat să aibă loc pe 20 octombrie 2024, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. Inițiativa a primit aviz pozitiv de la Curtea Constituțională.

Noi.md amintește că, intenția de a organiza referendumul concomitent cu alegerile prezidențiale a fost criticată dur în societate, unii juriști fiind de părerea că, asta poate duce la contopirea ilegală a două interese contradictorii: interesul general – la referendum; interesul de partid – la alegerile generale.

10
0
0
2
64

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?