Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504

Grigore Novac despre referendumul pentru aderarea la UE: nu dă nimic din punct de vedere juridic

22 apr. 13:50   Politică
3242 1

Grigore Novac, deputat al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a exprimat o poziție fermă împotriva planurilor Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) de a organiza un referendum constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

În cadrul emisiunii 7 Zile, Novac a criticat dur decizia Curții Constituționale care a permis acest demers, descriind-o ca fiind „cu totul deplasată de la ceea ce numim noi bunele practici în materie constituțională”, transmite Noi.md

"Dacă o să analizăm alte decizii ale Curții Constituționale din anii trecuți, o să vedem cu totul altceva. Eu mereu am spus, în calitatea mea de jurist, că lucrurile care se întîmplă în justiție în materie constituțională, trebuie să aibă o logică și o continuitate. Noi, politicienii, venim la guvernare, ne ducem de la guvernare, accedem în parlament sau nu, dar buna practică trebuie să rămînă și să existe.” a declarat Novac

Deputatul a argumentat că "Constituția Republicii Moldova nu prevede și nu este stipulat expres modificarea redacției constituției prin referendum".

"Decizia curții demonstrează încă o dată că este o curte constituțională capturată, aservită politic, lucru care este inadmisibil într-o societate democratică și într-o societate care tinde să aibă un parcurs european. Noi (partidul PSRM) am zis și reiterăm că referendumul este un exercițiu democratic care trebuie să aibă loc în societate, dar modalitatea cum asta se face și cînd se face nu este oportună. Dar acum, sîntem la o etapă cînd acest referendum nu dă nimic din punct de vedere juridic, nimic nu putem face cu el pentru că noi nu sîntem în pragul aderării la UE. Asta însă o dată dovedește că intenția lor contravine apriori constituției, care prevede că nicio ideologie nu poate fi instituită ca ideologie de stat, lucru pe care ei doresc să-l facă. Eu nu zic că integrarea europeană este ceva rău, eu vorbesc din punct de vedere pragmatic și a raționamentului juridic", consideră deputatul.


Deputatul a mai adăugat că "toate statele care au aderat la UE au organizat astfel de exerciții după negocierile exhaustive ale capitolelor de aderare, cînd regulile de joc, avantajele și dezavantajele aderării la Uniune aEuropeană sînt clar definite și explicate cetățenilor printr-o campanie largă.”

Referendumul este programat să aibă loc pe 20 octombrie în aceiași zi cu alegerile prezidențiale, iar cetățenii vor trebui să răspundă la întrebarea: „Sînteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”

Intenția de a organiza referendumul concomitent cu alegerile prezidențiale a fost criticată dur în societate, unii juriști fiind de părerea că, asta poate duce la contopirea ilegală a două interese contradictorii: interesul general – la referendum; interesul de partid – la alegerile generale.

32
1
0
0
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?