X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Expert: Strategia națională de apărare este o necesitate

23 aug. 2016,, 15:00   Politică
3805 1
Эксперт : Cтратегия национальной обороны – необходиима
Foto: tribuna.md

„Apariţia în Moldova a proiectului Strategiei naţionale de apărare (SNA) este condiţionată de schimbarea bruscă a situaţiei în regiune după anul 2014", a spus, marţi, în cadrul mesei rotunde "Strategia naţională de apărare: actualităţi şi perspective", directorul Institutului Independent de Studii Strategice, Nicolae Chirtoacă.


El susţine că documentul este necesar din cauza că, pentru prima dată după căderea URSS-ului, situaţia în regiunea Mării Negre s-a schimbat radical odată cu anexarea Crimeii la Rusia.

"În estul Ucrainei este un război hibrid, dus împotriva unui stat suveran cu aplicarea atît a forţelor militare, cît şi a metodelor informativ-propagandistice. Moldova, ca stat tînăr şi mic, trebuie să găsească reţete pentru asigurarea securităţii sale", susţine analistul.

În opinia lui, o asemenea posibilitate o poate oferi doar NATO, ca un bloc militar unificat al ţărilor din Occident.

"Moldova nu are posibilitatea de a-şi apăra de sine stătător suveranitatea şi teritoriul. De aceea trebuie să găsim căi de parteneriat. Avem doar două frontiere: cu Ucraina cuprinsă de război şi cu România. Aceasta din urmă este principalul partener al Moldovei pentru asigurarea securităţii", presupune expertul.

Fostul angajat al Ministerului Apărării Lituaniei, Eduard Roberts, a menţionat că ţara sa demult a înţeles necesitatea adoptării unei strategii naţionale de securitate.

El a menționat că, "în situaţiile de criză, în ţările mici este necesar un grad înalt de coordonare a acţiunilor tuturor instituţiilor implicate: de la armată şi poliţie pînă la serviciile medicale şi de salvare".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?