Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Demidețki: Toate acestea ar fi de rîs dacă nu ar fi atît de triste

12 mar. 15:20   Politică
3837 0

"Toate acestea ar fi de rîs dacă nu ar fi atît de triste", a declarat jurnalistul Valeri Demidețki într-un interviu pentru Noi.md, comentînd semnarea unui acord de cooperare între miniștrii moldoveni și francezi ai apărării și intenția autorităților de a deschide o misiune permanentă de apărare la Chișinău.

Demidețki a subliniat că astfel de acțiuni ale autorităților ar putea trezi temeri cu privire la posibila implicare a Moldovei în conflicte militare și subordonarea la interesele unor puteri externe, în loc să țină cont de propriile interese naționale.

"Toate acestea ar fi de rîs dacă nu ar fi atît de triste. Pentru țara noastră, cu resursele sale limitate în domeniul militar, politic și economic, astfel de jocuri sînt foarte periculoase și pline de riscuri de a fi atrași într-un conflict, în care sîntem sortiți, așa cum se întîmplă adesea, să "jucăm rolul unui prostănac în vechiul joc préférence polonez". O astfel de politică a autorităților noastre este probabil legată de dorința de a nu pierde sprijinul acelorași cercuri politice de la Bruxelles și Washington, de care au atît de multă nevoie înainte de viitoarele alegeri din acest an și de anul viitor. Dar nimic nu durează la nesfîrșit sub lună, unii politicieni sînt înlocuiți de alții. Se apropie alegerile nu doar în țara noastră, ci și în SUA și UE, pe care autoritățile noastre le numesc "parteneri de dezvoltare". Aș vrea să cred că vor veni la putere politicieni care se vor preocupa de modul în care să aducă părțile aflate în conflict la masa negocierilor, unde se termină toate războaiele și de unde nu există scăpare, în loc să toarne ulei pe foc făcînd declarații zgomotoase, dar deșarte, și pompînd arme în regiunea noastră în interesul altora".


Demidețki notează că autoritățile stabilesc în mod activ cooperarea cu NATO și cu membrii săi, în special cu Franța, încercînd să convingă populația să se "ascundă sub umbrela NATO".

"Constituția țării noastre stipulează neutralitatea. Acest lucru, după cum consideră mulți politicieni și experți moldoveni, permite conducerii țării să urmeze o politică în interesul poporului, pentru a asigura securitatea acestuia într-o situație dificilă, cînd ne aflăm între Romînia, care este membră NATO, și Ucraina, unde au loc ostilități. Președintele Maia Sandu și liderii partidului de guvernămînt, Acțiunea și Solidaritatea, au o poziție diferită. Ei consideră că statutul de neutralitate este " desuet" și nu reprezintă o garanție de securitate și ne conving să ne ascundem sub umbrela NATO. Aceasta este o idee pe care autoritățile o promovează intensiv prin creșterea cooperării cu alianța și cu țările care fac parte din ea – în cazul dat, Franța".

Reamintim că, după vizita Maiei Sandu la Paris în martie 2024, presa a relatat că Emmanuel Macron a anunțat deschiderea unei misiuni permanente de apărare la Chișinău, care își va începe activitatea în cîteva luni. La rîndul său, ministrul Apărării, Anatol Nosatîi, consideră că s-a produs o neînțelegere la traducerea discursului liderului de la Paris.

Ministrul a precizat că misiunea militară franceză care urmează să sosească la Chișinău se limitează la o singură persoană, care va fi un atașat militar.
Potrivit oficialului, acordul de apărare semnat recent cu Franța nu prevede că Parisul va trimite soldați pentru a ne ajuta în cazul unui atac asupra Moldovei.

14
1
0
3
20

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?