Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Zurab Todua: Instruirea militarilor moldoveni este posibilă și fără această "misiune de apărare"

15 mar. 07:49   Politică
3967 0

Planurile Franței de a deschide o așa-numită "misiune de apărare" în Republica Moldova nu provoacă decît îngrijorare și neliniște, spune politologul și istoricul Zurab Todua, relatează Noi.md.

Potrivit expertului, instruirea militarilor este posibilă și fără o misiune militară, pentru a nu submina suveranitatea și securitatea țării:

"În primul rînd, putem desfășura instruirea militarilor moldoveni, așa cum este stipulat în acord, și fără această "misiune de apărare". Antrenarea și pregătirea soldaților și ofițerilor din armata moldovenească s-a desfășurat pînă acum destul de bine în cadrul cooperării dintre Republica Moldova și NATO. În al doilea rînd, în loc de "consolidarea suveranității și securității Republicii Moldova", se va întîmpla, fără îndoială, contrariul - suveranitatea și securitatea vor fi slăbite. Pentru că, în al treilea rînd, Moldova va face încă un pas spre renunțarea la neutralitatea sa".

Expertul atrage atenția asupra faptului că încercările de a consolida securitatea prin ajutor extern (occidental) în spațiul post-sovietic au eșuat, de cele mai multe ori, și citează drept exemplu situația din Georgia și Ucraina:

"Dorința unui anumit grup de oameni de a se juca de-a "soldații", și anume de a forma o armată puternică în țară, se lovește de lipsa oportunităților și condițiilor economice, financiare și demografice pentru acest lucru. De aceea, statutul de neutralitate este cea mai bună soluție pentru a asigura securitatea țării, mai ales în circumstanțele actuale. În plus, nu putem ignora faptul că, în spațiul post-sovietic, toate încercările de a-și consolida securitatea prin ajutor extern (occidental) s-au încheiat deplorabil pînă acum. În 2008, Georgia a fost învinsă în "Războiul de cinci zile". Iar acum Ucraina este atrasă într-un conflict distructiv și sîngeros cu Rusia, cu un rezultat și consecințe necunoscute. Republica Moldova are încă șansa să ia în considerare greșelile altora pentru a nu le face pe ale sale. Iar această oportunitate trebuie folosită rezonabil și pragmatic".


Amintim că după vizita Maiei Sandu la Paris, în martie 2024, presa a relatat că Emmanuel Macron a anunțat deschiderea unei misiuni permanente de apărare la Chișinău, care își va începe activitatea în cîteva luni. La rîndul său, ministrul moldovean al Apărării, Anatol Nosatîi, consideră că a avut loc o neînțelegere la traducerea discursului liderului francez.

Ministrul a precizat că misiunea militară franceză care urmează să sosească la Chișinău se limitează la o singură persoană, care va fi atașat militar.

Potrivit oficialului, acordul de apărare semnat recent cu Franța nu prevede că Parisul va trimite soldați pentru a ne ajuta în cazul unui atac asupra Moldovei.

De asemenea, în cadrul unei vizite de lucru în Franța, președinta Maia Sandu l-a decorat pe omologul său francez, Emmanuel Macron, cu cea mai înaltă distincție de stat, Ordinul Republicii. Decretul privind acordarea distincției a fost semnat la 4 martie 2024. Totodată, președintele Macron i-a conferit șefei statului nostru Marea Cruce a Legiunii de Onoare, cea mai înaltă distincție a statului francez.

52
0
1
4
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?