Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Alexei Venediktov: Moscova consideră că Moldova se îndepărtează de statutul său de neutralitate

12 mar. 16:41   Politică
2606 0

Atenția sporită a Kremlinului față de Republica Moldova se explică printr-o schimbare în politica externă a Chișinăului. Moscova crede că republica se îndepărtează de statutul său de neutralitate. Această presupunere a fost făcută de Alexei Venediktov, fostul șef al postului de radio închis Ekho Moskvy.

Potrivit jurnalistului rus, "sprijinul deplin pentru Ucraina", un acord de cooperare în domeniul securității cu Franța, precum și retragerea Republicii Moldova din Tratatul privind Forțele Armate Convenționale din Europa (Rusia s-a retras din Tratatul FACE încă de anul trecut - n.r.) provoacă o reacție de răspuns din partea Moscovei, relatează TV8.

"Vedem o schimbare în politica Republicii Moldova. Rusia vede că țara se îndepărtează de neutralitate, așa cred și eu. Aceasta este o reacție naturală a Rusiei", a remarcat Venediktov.

Amintim că, după vizita Maiei Sandu la Paris în martie 2024, presa a relatat că Emmanuel Macron a anunțat deschiderea unei misiuni permanente de apărare la Chișinău, care va începe să funcționeze în cîteva luni. La rîndul său, ministrul Apărării, Anatol Nosatîi, consideră că a existat o neînțelegere la traducerea discursului liderului de la Paris.

Ministrul a precizat că misiunea militară franceză care urmează să sosească la Chișinău este limitată la o singură persoană, care va fi un atașat militar.
Potrivit oficialului, acordul de apărare semnat recent cu Franța nu prevede că Parisul va trimite soldați pentru a ne ajuta în cazul unui atac împotriva Moldovei.

4
1
0
3
19

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?