X 
Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 510

Orheienii au cerut în fața Judecătoriei Buiucani eliberarea lui Șor

24 iun. 2016,, 13:50   Politică
5418 16
Foto: realitatea.md

Un grup numeros de locuitori ai Orheiului și susținători ai Mișcării "Ravnopravie" s-au adunat în fața Judecătoriei Buiucani din Chișinău, unde este examinată cererea procurorilor de arestare preventivă pentru 30 de zile a primarului de Orhei și a președintelui Mișcării "Ravnopravie", Ilan Shor, informează NOI.md.


Piața din fața clădirii Judecătoriei Buiucani e plină cu oameni. Cetățenii scandează "Libertate lui Șor", "Orheiul îl așteaptă pe Șor", "Ilan Șor, sîntem alături de tine, te vom lua acasă", iar pe bannere Șor a fost inclus în lista deținuților politici și victimelor regimului oligarhic. Oamenii cred că arestul unei asemenea persoane este inadmisibil. Potrivit acestora, timp de un an după primirea mandatului de primar, "el a reușit să facă la Orhei mai mult decît toți primarii anteriori luați împreună".

În fața celor prezenți a luat cuvîntul șeful Comitetului executiv al Mișcării "Ravnopravie", Valeri Klimenko, care a promis că, în cazul prelungirii măsurilor de arest preventiv, la Chișinău va veni întreg Orheiul. "Nu există niciun motiv pentru ca Șor să stea la închisoare. Ancheta poate continua, dar Șor trebuie să fie eliberat. Este inadmisibil ca o persoană să fie întemnițată fără temei, ghidîndu-se nu de fapte, ci de articole ale jurnaliștilor vînduți care îl ponegresc zi de zi pe Șor și îl numesc hoț", a spus Klimenko.

În numele locuitorilor orașului Orhei și Mișcării "Ravnopravie", Klimenko a mers la președintele Judecătoriei Buiucani pentru a depune o petiție în care cere eliberarea imediată a lui Ilan Șor. "Mă grăbesc să vă raportez că domnul președinte al Judecătorii a plecat să ia prînzul. În locul lui, nu aș fi putut sorbi nici măcar o lingură de borș. Dar nu contează, noi avem timp și nu vom admite fărădelegea", a adăugat președintele Comitetului executiv al Mișcării "Ravnopravie". Oamenii au sprijinit apelul lui și au spus că sînt dispuși să stea în fața instanței atît cît va fi nevoie: zi și noapte.

Ilan Șor a fost arestat pentru 72 ore în seara zilei de 22 iunie, după interogatoriul de la Centrul Național Anticorupție. Procurorul anticorupție Adriana Bețișor a comunicat că Șor este acuzat în mai multe cazuri de fraudă în proporții deosebit de mari și de spălare de bani. Ea a adăugat că va insista asupra prelungirii detenției lui pentru 30 de zile.

În interviul acordat portalului NOI.md, Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupție și-a exprimat încrederea că probabilitatea arestării preventive a lui Ilan Șor pentru 30 de zile constituie 99%.



Anterior, "Ravnopravie" a condamnat cu vehemență reținerea lui Șor. Potrivit lui Klimenko, detenția lui Șor este o comandă politică.



Potrivit informațiilor NOI.md , au apărut fapte noi și documente primite de la organele de drept din SUA și unele țări ale UE care demonstrează utilizarea de către Șor a unor scheme criminale de delapidare a banilor de la băncile care au dat faliment și spălarea acestora prin intermediul companiilor off-shore.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?