X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Experţii OSCE consideră necesară intensificarea rolului femeii în campaniile electorale din Moldova

16 iun. 2015,, 11:30   Politică
2408 1
Эксперты ОБСЕ: роль женщин в выборных кампаниях нужно усилить
Foto: iwpr.net
Experţii OSCE/BODDO consideră că este necesară extinderea rolului femeii în campaniile electorale desfăşurate în Moldova, a relatat luni, în cadrul unei conferinţe de presă la Chişinău, şefa delegaţiei Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei, Amy Koopmanschap.

Potrivit agenţiei "Infotag", ea a explicat că singură este primarul unui oraş cu populaţia de 25 de mii de locuitori, din apropierea capitalei Olandei.

"Un grup de experţi din 24 de state europene am vizitat 150 de secţii de vot în ziua alegerilor. Am fost prezenţi la diverse etape de activitate: deschidere, închidere, calcularea voturilor. Totul a fost organizat în modul cel mai bun, inclusiv din punct de vedere tehnic. Ţin să menţionez în special că exercitarea dreptului de vot al cetăţenilor a avut loc în conformitate cu normele internaţionale şi europene", a relatat ea, subliniind că la majoritatea secţiilor şefi au fost femei.

"Printre candidaţii la funcția de primar femeile erau în număr de 22%, iar la funcțiile de consilieri – pînă la 35% în medie pe republică. Însă acest procent nu poate fi considerat suficient. Trebuie accentuată egalitatea de gen, pentru ca femeile din Moldova să poată pe deplin să influenţeze procesele politice, precum şi administrarea organelor de stat", a spus Koopmanschap.

Şeful misiunii limitate de observare a alegerilor, Kimmo Kiljunen, a menţionat că în ziua alegerilor, el, însoţit de un grup de colegi, deja la sfîrşitul procedurii de vot, au vizitat ultima secţie de vot planificată pentru vizitare – de la Orheiul Vechi.

"La secţia dată am găsit doar femei – 20 la număr. Aceasta confirmă o dată în plus responsabilitatea sexului frumos, precum şi necesitatea de a extinde tendinţa de participare activă a femeilor la putere şi alegeri", a spus reprezentantul organizaţiei europene.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?