X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

PSRM nu susţin modificarea sistemului electoral

12 apr. 2017,, 12:20   Politică
2436 1

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) a declarat că nu va accepta categoric iniţiativa Partidului Democrat cu privire la trecerea la sistemul electoral uninominal.

Despre aceasta se menţionează într-o declaraţie a PSRM, citată de agenţia INFOTAG.

"Apreciem iniţiativa în cauză drept o încercare disperată a PDM-ului falit de a evita un eşec iminent la viitoarele alegeri parlamentare. PSRM îşi reiterează intenţia de a vota în Parlament împotriva iniţiativei PDM privind trecerea la sistemul electoral uninominal. Rămînem alături de alegătorii noştri şi de poporul nostru. Partidul Socialiştilor reiterează faptul că pledează pentru alegeri parlamentare anticipate", se arată în document.

Declaraţia este determinată de critica în mass-media adusă Partidului Socialiştilor, care, deşi pledează împotriva sistemului electoral majoritar, nu a semnat declaraţia partidelor de opoziţie în acest sens către Comisia de la Veneţia şi organizaţiile internaţionale. Declaraţia, în care sînt prezentate argumentele împotriva modificării sistemului electoral, a fost semnată în această săptămînă de Partidul Comuniştilor, Partidul Liberal Democrat, precum şi de principalele partide extraparlamentare de opoziţie - Platforma Demnitate şi Adevăr (DA), "Partidul Nostru" şi Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS). Partidul Liberal, care, de asemenea, este împotriva modificării sistemului electoral, nu a semnat document, la fel ca şi socialiştii.

"PSRM declară că nu va contrasemna nici un fel de declaraţii semnate de PLDM, Platforma "DA" şi Partidul Acţiune şi Solidaritate, precum şi alte partide care s-au compromis prin implicare la distrugerea ţării, timp de opt ani de zile. Aceste partide, liderii sau reprezentanţii lor poartă răspundere directă pentru complicitate la lovitura de stat criminală din 7 aprilie 2009. Timp de opt ani, ei au distrus economia ţării, au declanşat un genocid social, au contribuit la sărăcirea populaţiei", susţin socialiştii.

PSRM a criticat toate partidele de opoziţie care au semnat documentul. În opinia PSRM, aceste partide sînt responsabile de situaţia deplorabilă din ţară, alături de coaliţia de guvernare.

"Prin acţiunile lor, o bună parte dintre cei care au semnat acest document nu se deosebesc cu nimic de majoritatea parlamentară", consideră PSRM.

Cele cinci partide de opoziţie solicită "retragerea imediată a proiectului de lege privind modificarea sistemului electoral şi organizarea următoarelor alegeri parlamentare în baza sistemul electoral actual proporţional pe liste de partid". În opinia lor, "prin această iniţiativă nu se urmăreşte altceva decît crearea premiselor pentru principalul partid de la guvernare, PDM, de a rămîne în mod fraudulos şi prin manipulare la putere în rezultatul alegerilor din 2018".

"În lipsa unui consens naţional, în lipsa încrederii dintre putere şi societate, o schimbare a sistemului electoral poate avea consecinţe politice grave şi va duce inevitabil la destabilizarea situaţiei din ţară. În caz de neacceptare a solicitării de retragere a proiectului de lege privind modificarea sistemului electoral actual şi a continuării tentativelor de dinamitare a sistemului politic existent, vom organiza ample acţiuni în vederea neadmiterii modificării sistemului electoral actual", se arată în documentul semnat de cele cinci partide pe care le critică socialiştii.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?