Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

PLDM, PCRM, PAS, PDA și PN au făcut front comun (DOC)

12 apr. 2017,, 12:03   Politică
9362 13

Cinci partide de opoziție, atît parlamentare, cît și extraparlamentare, au semnat o declarație comună prin care se pronunță împotriva introducerii votului uninominal.

Este vorba despre PCRM, PLDM, platforma „DA”, Partidul Acțiune și Solidaritate și „Partidul Nostru”, potrvit unui document publicat pe site-ul Partidului Comuniștilor. În declarație se menționează că partidele semnatare vor întreprinde „acțiuni ample”, în vederea neadmiterii modificării sistemului electoral.

”Facem apel la cetățenii moldoveni de acasă și din diasporă, la Comisia de la Veneția, la partenerii de dezvoltare, la reprezentanții corpului diplomatic acreditat la Chișinău și solicităm retragerea imediată a proiectului de lege privind modificarea sistemului electoral. Cerem organizarea următoarelor alegeri parlamentare în baza sistemului actual proporțional, pe liste de partid”, se arată în declarație.
Potrivit formațiunilor de opoziție, intenția de a introduce votul uninominal „este o încercare evidentă de a lichida ultimele elemente ale democrației reprezentative în țara noastră. Prin această inițiativă nu se urmărește decît crearea premiselor pentru principalul partid de la guvernare - PDM de a rămîne în mod fraudulos la putere în urma alegerilor din 2018”.

Riscurile enumerate de PLDM, PCRM, PAS, PDA și „PN” legate de această inițiativă se referă la: crearea condițiilor de inechitate electorală, în care viitorul Parlament ar putea fi ales de circa 10-20% din alegători; distrugerea sistemului politic prin slăbirea rolului partidelor, pericolul sporit de corupere a alegătorilor, pericolul de a utiliza șantajul din partea instituțiilor de forță față de candidații partidelor de opoziție.

”În condițiile în care Moldova traversează una din cele mai grave perioade de derapaj democratic din întreaga sa istorie, iar instituțiile statului sînt capturate, orice schimbare a sistemului electoral reprezintă un pericol real de deturnarea a voinței alegătorilor. În lipsa unui consens național”, se mai arată în declarație.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?