X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

Incredibil dar adevărat! Născociri eco din lucrurile care ajung la gunoi (VIDEO)

16 aug. 2018,, 16:11   Societate
3096 0

Au „îmblînzit” soarele, vîntul și apa și au învățat să transforme lucrurile care ajung la gunoi în invenții eco.

Zeci de tineri din Republica Moldova au elaborat în ultimii ani sisteme care oferă soluții ieftine și eficiente pentru problemele de mediu, datorită unor inițative educaționale susținute de proiectul Energie și Biomasă, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare cu sprijinul Uniunii Europene.

Cuptor solar din fier vechi și cioburi de oglindă

Niște cioburi de oglindă și un glob vechi pot fi transformate într-un …. cuptor în care se prepară bucate și datorită căruia se economisesc banii pentru facturi. Ideea aparține Speranței Minciună și lui Maxim Gîlcă din satul Verejeni, r-l Ocnița.

Au căptușit forma concavă cu bucăți dintr-o oglindă spartă, iar de-asupra au fixat cîteva vergele de fier care servesc ca suport pentru tigaie. Dispozitivul captează razele solare și încălzește suprafața de metal a tigăii, astfel încît mîncarea poate fi încălzită, iar în zilele cu mult soare chiar și preparată, spun copiii. Au testat invenția de mai multe ori, iar în timpul unei excursii au oferit colegilor din clasă cartofi prăjiți la … soare.


Profesoara ne spune că energia solară este gratuită și trebuie să o folosim. Noi am încercat să o utilizăm în activitatea cotidiană ca să reducem cheltuielile și să protejăm natura„, spune Speranța.

Tehnologia a obținut un premiu special în cadrul Concursului republican al tehnologiilor eco, iar Maxim și Speranța au avut ocazia să se distreze și să se odihnească la școala de vară ENERGEL, alături de alți fani ai energiei regenerabile.

Mii de copii din Moldova promovează energia curată

La ediția din anul curent a școlii de vară ENERGEL, desfășurată în perioada 2-11 iulie, la Slobozia-Dușca, r-l Criuleni, au participat 51 de tineri din mai multe raioane. Elevii au învățat să economisească energia, să recicleze deșeurile, iar în una din zile au instruit oamenii din sat cum să sorteze gunoiul. Totodată, adolescenții au avut ateliere tematice unde au construit propriile machete ale utilajelor de producere a energiei regenerabile și au propus soluții inedite pentru problemele de mediu. Şcoala de vară ENERGEL este parte a iniţiativei educaţionale de promovare a energiei regenerabile şi eficienţei energetice demarate de Proiectul Energie şi Biomasă în comunităţile în care instalează centrale termice pe biomasă. Pînă în prezent, peste 24.000 de copii au studiat în şcoli cursul de energie regenerabilă şi eficienţă energetică, iar mai mult de 500 au participat la Şcoala de Vară ENERGEL.

Proiectul Energie şi Biomasă, etapa a doua, este realizat în perioada 2015-2018, cu un buget total de 9,41 milioane Euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. El continuă prima etapă a proiectului (2011-2014), care a avut un buget total de 14,56 milioane Euro, oferiţi de Uniunea Europeană (14 milioane Euro) şi PNUD (560.000 Euro). Partenerul naţional al Proiectului Energie şi Biomasă este Ministerul Economiei şi Infrastructurii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?