Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Oamenii de știință au inventat o "baterie de piatră": va putea încălzi apa și casele

30 oct. 2023,, 02:00   Externe
22441 0

Cercetătorii au testat deja o unitate de piatră cu puterea de 100 de kilowați/oră.

O echipă de ingineri de la Sandia National Laboratories și CSolPower LLC din New Mexico lucrează la un proiect care vizează dezvoltarea unei metode accesibile de stocare a energiei, folosind pietre care pot fi încărcate electric pentru stocarea eficientă a energiei electrice. Despre acest lucru a anunțat focus.ua cu referire la portalul Interesting Engineering.

Sistemul acumulează energia termică prin încălzirea sau răcirea cu aer a pietrelor pentru a genera energie electrică curată, sprijinind tranziția către energia curată. Tehnologia va putea fi utilizată în diverse domenii, inclusiv asigurarea cu energie electrică în perioadele de cerere ridicată sau atunci cînd sursele regenerabile nu sînt disponibile.

"Am aflat că pietrișul provenit de la companiile care se ocupă cu designul exterior poate fi folosit cu succes pentru acest sistem, fără a fi nevoie de spălare sau pregătire amănunțită", au declarat oamenii de știință.

Experții au testat deja un echipament compact de 100 de kilowați-oră pentru a evalua cît de bine funcționează stratul de piartă, la National Solar Energy Test Site. În prezent, are loc instalarea panourilor fotovoltaice și au fost făcute modificări pentru a demonstra capacitatea sistemului de a se încărca cu ajutorul sursei de energie intermitentă.


În faza de testare, stratul a fost încălzit cu aer pînă la temperaturi de peste 500 de grade Celsius, iar sistemul a menținut această temperatură pînă la 20 de ore.

Cercetătorii spun că reducerea costului acestui sistem de stocare a energiei termice, sau a sistemelor de stocare a energiei în general, sporește potențialul de implementare a unor instalații similare în industrie și crește probabilitatea de trecere la surse de energie regenerabilă.

Cercetătorii spun că metoda lor practică presupune acumularea surplusului de energie electrică generat în timpul zilei sub formă de căldură și utilizarea acesteia pentru a încălzi apa și locuințele pe timp de noapte. Etapa de testare a prototipului tehnologic va dura pînă în iunie 2024.

20
4
2
1
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?