Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Recenta furtună de pe Soare ar putea afecta foarte mult Pămîntul

17 mai. 00:30   Externe
4808 0

Un studiu arată că erupțiile de pe stea ar putea lansa un val de uragane pe planeta noastră.

Noul studiu arată că furtuna solară record care a lovit Pămîntul săptămîna trecută ar putea lansa un val de uragane, scrie DailyMail.

O echipă de oameni de știință a studiat activitatea ciclonilor tropicali din ultimii 5.500 de ani. Ei au descoperit 11 perioade în care furtunile de pe Pămînt deveneau cu 40% mai numeroase, relatează focus

Cercetătorii au descoperit că astfel de perioade de timp coincideau cu ciclurile de 11 ani de activitate a Soarelui. Teoria constă în faptul că erupțiile solare puternice trimit mai multă energie pe Pămînt, care încălzește oceanele și alimentează furtunile tropicale.

Adevărul este că, atunci cînd Soarele intră în partea activă a ciclului său, trimite în spațiu explozii puternice de particule încărcate. Cînd ajung pe Pămînt, particulele aduc cu ele energie solară, care încălzește oceanele Pămîntului.


Furtuna care a avut loc vinerea trecută a primit un gradul G4 (pe o scară de la unu la cinci), ceea ce o face o furtună „puternică”.”

Potrivit autorului principal al studiului, Ian Wang, de la Florida State University, este greu de prognozat cu exactitate dacă recenta furtună solară va duce la o creștere a numărului de furtuni tropicale în acest an: „Rolul activității solare în modificarea numărului de cicloane tropicale este complex. Creșterea radiațiilor solare contribuie la încălzirea oceanelor. Pe măsură ce oceanele se încălzesc, acestea au mai multă energie pentru a forma vînturi, ceea ce creează condiții favorabile pentru formarea ciclonilor tropicali", a declarat autorul studiului.

„Rezultatele noastre arată că combinația între radiația solară ridicată și alți factori, inclusiv un El Niño intens, temperaturi mai ridicate la suprafața mării în Golful Mexic și faze pozitive ale Oscilației Multidecadale Atlantice, creează condiții favorabile pentru formarea ciclonilor tropicali”, au concluzionat cercetătorii.

0
1
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?