X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Guvernul nu a susținut proiectul de lege privind excluderea taxei locale pentru salubrizare

4 aug. 2023,, 11:00   Societate
2738 0

Cabinetul de miniștri a avizat negativ proiectul de lege privind excluderea din Codul fiscal a taxei locale de salubrizare. Taxa a fost propusă pentru a fi anulată din cauza poverii suplimentare asupra cetățenilor.

Totodată, Ministerul Finanțelor a menționat că administrarea acestei taxe este asigurată de către autoritățile locale, care pot aplica scutiri pentru categoriile social-vulnerabile ale populației și pot stabili în mod independent cuantumul și termenele de achitare a taxei, transmite yellowpages.md.

Proiectul de lege a fost înregistrat în Parlament de către deputatul independent Gaik Vartanean, care propune eliminarea acestei taxe începînd cu anul 2024. El și-a explicat inițiativa prin faptul că prețurile la resursele energetice sînt mari, veniturile populației sînt mici, iar o astfel de taxă este o povară suplimentară pentru cetățeni.

În răspunsul Guvernului se precizează că autoritățile locale sînt responsabile de procedura de aplicare a taxei pentru salubrizare, de cuantumul acesteia și de scutirea de plată. În plus, aceasta și alte taxe locale permit administrației locale să formeze mijloace financiare pentru funcționarea serviciilor publice comunale.

De menționat că inițiativa de eliminare a taxei de salubrizare a apărut în contextul introducerii acestei taxe în Chișinău și aplicării ei pentru prima dată în acest an. Mulți cetățeni au resimțit povara fiscală excesivă, iar unele personalități publice și activiști au catalogat taxa drept ilegală.


În același timp, taxa de salubrizare face parte din sistemul de taxe locale și este aplicată la discreția administrațiilor locale. De exemplu, în 2022, la Strășeni, taxa de salubrizare era de 24 de lei pe an de persoană la adresa indicată ca domiciliu (în 2023 taxa a fost majorată la 65 de lei); aceeași sumă este stabilită în Călărași și Edineț, iar în Ungheni - 36 de lei/persoană pe an; în Taraclia - 60 lei/persoană pe an pentru fiecare persoană înregistrată în locuință, în Hîncești - 60 lei/persoană pe an pentru fiecare proprietar de casă; în Chișinău și Comrat este stabilită la 120 lei/persoană pe an; în Cimișlia - 132 lei/persoană pe an.

În Ialoveni, taxa se aplică doar pentru locuințele individuale care nu au încheiat un contract cu prestatorii de servicii de salubrizare și constituie 500 de lei pe an. În unele localități, taxa de salubrizare nu se aplică, cum ar fi Bălți, Soroca, Cahul, Rezina și altele.

0
1
1
3
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?