X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

În Găgăuzia se înregistrează ieșiri de capital. Care sînt riscurile

4 apr. 12:38   Economie
2708 0

În UTA Găgăuzia au loc ieșiri pronunțate de capital, ceea ce poate afecta negativ dezvoltarea socio-economică a acestei regiuni.

Despre aceasta a scris pe pagina sa de socializare fostul prim-vicepreședinte al Comitetului Executiv al Găgăuziei, în prezent președinte al Consiliului de Administrație al SA "Moldovagaz", Vadim Ceban.

El a spus că, în această situație, trebuie adoptat imediat un buget de criză pentru anul curent, care să țină cont de acești factori, scrie Noi.md.

Vadim Ceban a atras atenția asupra riscurilor bugetare și fiscale cu care se va confrunta inevitabil autonomia în acest an.

Potrivit lui, anul trecut, în structura totală a părții de venituri a bugetului autonomiei, veniturile proprii au constituit 37,7%. Din această cifră, cea mai mare parte, adică aproape 90%, revine la 3 tipuri de impozite, și anume impozitului pe venitul persoanelor fizice, impozitului pe venitul persoanelor juridice, precum și TVA. În cifre absolute, veniturile proprii în 2023 au adus în bugetul Găgăuziei 605,8 milioane de lei, cu următoarea repartizare: impozitul pe venit din partea persoanelor fizice - 189,2 milioane de lei, impozitul pe venitul persoanelor juridice - 235,5 milioane de lei, TVA - 117,8 milioane de lei.


Restul veniturilor proprii provine din impozitul pe imobil, impozitul pe teren și alte tipuri de plăți, care practic nu sînt supuse fluctuațiilor. O altă parte a bugetului Găgăuziei, sau mai mult de 60 la sută, este suplinită prin transferuri de la bugetul de stat al Republicii Moldova.
Conform totalurilor anului trecut, veniturile la bugetul propriu al Găgăuziei au crescut cu 17,2 la sută, dar este puțin probabil ca această situație să se repete în anul curent și în anii următori.

Potrivit fostului prim-vicepreședinte al Comitetului Executiv al Găgăuziei, principalele provocări și riscuri cu care se va confrunta bugetul Găgăuziei în 2024 vor afecta în primul rînd încasările din impozitul pe venit al persoanelor juridice, precum și TVA.

În această privință, el a remarcat cîteva aspecte.

Potrivit legislației, agenții economici achită impozitul pe venit pentru perioada de raportare anterioară pînă la 31 martie a anului următor și, în plus, transferă în avans o parte din acest impozit pentru anul curent. Cu toate acestea, decizia de a compensa TVA nu din bugetul central, ci din bugetul propriu al Găgăuziei, a dus la un reflux pronunțat de capital din autonomie, precum și reînregistrarea juridică a unor antreprenori în raioanele vecine, printre care Cimișlia, Taraclia, Cahul și altele.

Acest proces a început în toamna anului 2023 și, în mod clar, se intensifică, declanșînd o reacție în lanț de reducere a veniturilor bugetare, deoarece acești agenți economici vor plăti o parte semnificativă a impozitelor la locul unde este înregistrată afacerea.

După cum a subliniat Vadim Ceban, dacă e să reieșim din suma achitată anul trecut de către persoanele juridice din Găgăuzia pentru impozitul pe venit în mărime de 235 de milioane de lei și s-o împărțim la rata de 12%, suma profitului declarat oficial de către antreprenori a fost de circa 2 miliarde de lei.

După cum arată practica, agenții economici direcționează de la o treime pînă la jumătate din profit pentru dezvoltarea afacerii lor. Urmînd această logică, în acest an, autonomia ar putea pierde cel puțin 200-300 de milioane de lei sub formă de investiții proprii, precum și pierderi de mai multe milioane de lei pentru bugetul autonomiei din TVA. Asta în afară de faptul că în 2024 ar putea avea loc reduceri semnificative ale încasărilor din impozitul pe venit de la persoanele juridice.

Fostul prim-vicepreședinte al Comitetului Executiv al Găgăuziei a calificat acest lucru drept un semnal extrem de alarmant, deoarece ieșirea de capital din regiune poate avea un impact negativ asupra dezvoltării sale socio-economice. În opinia sa, în această situație, este necesară adoptarea imediată a unui buget de criză pentru anul curent, care să țină cont de acești factori.

Vadim Ceban a spus că, în aceeași ordine de idei, pare foarte ciudată și extrem de nepotrivită inițiativa unor deputați ai Adunării Populare a Găgăuziei de a invalida Legea cu privire la investiții, adoptată în 2016. Potrivit lui, ca urmare, anularea acestei legi va provoca următoarea rundă de ieșire de capital din autonomie, cu pierderi și mai mari pentru buget. Cea mai mare pierdere este lipsa încrederii, deja clar exprimată, în autoritățile regionale din partea mediului de afaceri.

"Sînt convins că scopurile politice nu trebuie să prevaleze asupra raționalității, iar cifrele ieșirii de capital din autonomie într-o perioadă atît de scurtă vorbesc de la sine. Din păcate, rezultatele generale ale acestui proces se vor observa în viitorul apropiat și nimeni nu va putea să le înlăture sau să dea vina pe altcineva", a scris Vadim Ceban pe pagina sa de socializare.

4
1
0
2
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?