Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Vila de lux în care traiește Șor în Israel, filmată de jurnaliști

11 aug. 2023,, 12:24   Politică
8096 0

Un reportaj amplu despre viața politicianului fugar, Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în Republica Moldova, a fost publicat de jurnaliștii din Israel.

În imagini apare vila luxoasă a controversatului politician, din orașul israelian Caesarea.

Aici, spun jurnaliștii, Șor s-ar ascunde de justiția moldovenească și ar dirija evenimentele din Moldova, prin intermediul exponenților ex-partidului „ȘOR”, declarat recent neconstituțional. De menționat că materialul video a fost dat publicității pe data de 8 august – în aceeași zi în care, pentru prima dată în ultimii 12 ani, Republica Moldova a fost vizitată de un ministru de Externe al Israelului, anunță Noi.md cu referire la NM

„În această vilă de lux din Caesarea locuiește Ilan Șor, cetățean al Israelului și al Republicii Moldova, născut în Israel, în vîrstă de 36 de ani. Șor este moștenitorul unui imperiu de afaceri, oligarh, politician, deține un club de fotbal și este căsătorit cu starul pop din Rusia – Jasmin. În Moldova, el este definit și drept „un fugar”” – așa începe reportajul realizat de jurnaliștii din Israel.

Reporterii au încercat să discute cu oamenii care locuiesc pe aceeași stradă cu Șor. Întrebați, însă, dacă cunosc cine trăiește în vila luxoasă, ei au spus, într-un glas, că „nu”.


„– Sînteți de aici? – Da. – Cunoașteți cine locuiește aici? – Nu”. Același răspuns, negativ, a fost oferit de cel puțin 3 oameni cu care jurnaliștii au încercat să discute.

Jurnaliștii au reușit să discute, inclusiv, cu angajații serviciului de pază, care asigură securitatea vilei lui Șor. Însă, și cei din urmă au refuzat să spună cui ar aparține imobilul.

– Agentul de pază al lui Șor:Cine ești?Ai venit în cartierul meu cu camere;

– Reporter:Stau pe stradă. Este permis.

– Agentul de pază al lui Șor:Ești pe strada mea, nu pe strada ta.

– Reporter:Nu, strada nu este a ta. Strada aparține statului Israel.

(…)

– Reporter:Cum ajungi să lucrezi pentru un bărbat care, știi, a fost condamnat pentru că a furat un miliard de dolari?

– Agentul de pază al lui Șor:Frate, nu vreau să vorbesc cu tine. (…) Ai pus un reportofon? Mă înregistrezi? Îndepărtați-vă!

– Reporter: Sînt aici, la doi metri de tine

– Agentul de pază al lui Șor:Nu sta aici, fir-ar să fii! Nu filma, frate!”.

Amintim că Curtea de Apel l-a condamnat pe Ilan Șor la 15 ani de închisoare în dosarul frauda bancară și a pus sechestru pe bunuri în valoare de peste 5 miliarde de lei. Sentința a fost pronunțată pe data de 13 aprilie, curent. În reacție, Ilan Șor a acuzat magistrații că s-ar fi subordonat ordinelor politice și a susținut decizia Curții de Apel „îl lasă rece și că nu are de gînd să se conformeze acesteia”. Recent, Curtea Constituțională a Moldovei a declarat Partidul Politic „ȘOR”, condus de Șor, drept neconstituțional. Urmare a deciziei CCM, autoritățile de la Chișinău au cerut extrădarea lui Șor din Israel, iar Parlamentul de la Chișinău a decis să priveze circa 600 de membri ai ex-formațiunii politice de dreptul de a candida la alegeri în Moldova, pentru cel puțin 3 ani. Decizia a fost criticată de Ilan Șor și contestată la CCM.

Pe 8 august, Republica Moldova a fost vizitată de șeful diplomației din Israel, Eli Cohen. Aceasta a fost prima vizită la Chișinău a unui ministru de Externe israelian, în ultimii 12 ani. La Chișinău, Cohen s-a văzut, inclusiv, cu președinta Maia Sandu, cu care au discutat despre accelerarea procesului de semnare a Acordului bilateral de cooperare juridică pe partea civilă și penală, pe care îl pregătesc Ministerele de Justiție din ambele țări. Șefa statului a subliniat și importanța eforturilor comune în lupta împotriva corupției. Oficialul a dat de asemenea asigurări că autoritățile din Israel tratează cu „maximă seriozitate și respect” aspectele juridice care vizează extrădarea lui Ilan Șor.

Reamintim în acest context că Ilan Șor a fugit din Republica Moldova în Israel în urmă cu patru ani, adică în 2019 – unde, potrivit unor investigații jurnalistice, trăiește în lux și opulență și de unde continuă să se implice în politică prin ex-partidul său declarat neconstituțional, care îi poartă numele.

„Soarta lui Ilan Șor este în mîinile autorităților din Israel: vor crede autoritățile din Chișinău, care spun că este unul dintre cei mai mari hoți din istoria Moldovei sau îl vor crede pe Șor, care spune că este victima unei vînători de vrăjitoare?” – așa își încheie jurnaliștii din Israel reportajul care durează, în total, 9 minute.

4
5
0
2
16

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?