Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Iurie Ciocan, despre cererea lui Tauber de anulare a rezultatelor alegerilor: "Nu poate fi luată în serios"

18 apr. 15:31   Politică
2619 0

Iurie Ciocan, fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale (CEC), a comentat pentru Noi.md cererea Marinei Tauber, care a făcut parte din fostul partid Șor, privind anularea rezultatelor alegerilor locale generale din noiembrie anul trecut.

"În ceea ce privește anularea alegerilor, aici trebuie să remarcăm că oricare student la Drept știe că deciziile CC au valoare aplicativă pentru viitor, nu au aplicare pentru acțiunile care deja s-au consumat în trecut", a spus Iurie Ciocan.

Menționăm că Marina Tauber a depus în data de 17 aprilie o cerere la CEC privind privind anularea rezultatelor alegerilor locale generale, desfășurate în toamna anului 2023.

Ea face referire la decizia Curții Constituționale (CC), care a declarat anterior neconstituționale prevederile Codului Electoral, care le interzice membrilor partidelor scoase în afara legii, așa cum este și cazul partidului Șor, declarat neconstituțional în data de 19 iunie 2023, să candideze la alegeri.

"Aceste prevederi dau temă pentru acasă legiuitorilor pe viitor să nu aprobe prevederi legale, care ar aplica pedeapsa colectivă. În contextul anulării rezultatelor alegerilor precum că reprezentanții fostului partid Șor, Șansă, cum au mai fost ei, nu au putut participa la alegeri nu poate fi luat în considerare la modul serios", a mai spus Iurie Ciocan.


Potrivit acestuia, hotărîrile CC au aplicare pentru acțiunile viitoare, și nu pentru acțiunile care s-au consumat în trecut.

"Curtea a stabilit că acea modificare la legislație, prin care s-a aplicat o pedeapsă colectivă membrilor unui partid politic este neconstituțională. Deci ea nu mai poate produce efecte pe viitor, dar, totodată, nu viciază acțiunile care deja s-au consumat.

Îmi vine greu să spun ce anume i-a motivat pe juriștii sau personal pe doamna Tauber să facă aceste declarații, dar sigur că partidele politice în căutare de vizibilitate, în căutare de demonstrare a unor calități combative în raport cu alegătorii săi întreprind și acțini nu întotdeauna care au o logică a unui om obișnuit. Respectiv, cred că o fac de dragul să fie făcut, și nu mai mult", a punctat Ciocan.

Reprezentanta Serviciului de presă al CEC a comunicat pentru Noi.md că cererea Marinei Tauber a fost recepționată miercuri și că va fi examinată potrivit procedurii și termenului prevăzut de legislație, după care Comisia va anunța decizia.

2
2
0
2
13

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?