Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Un nou pachet de sprijin pentru Republica Moldova

29 iun. 2023,, 13:15   Politică
2533 0

Comisia Europeană și Serviciul European de Acțiune Externă au pregătit un nou pachet de sprijin pentru Republica Moldova.

Acesta va contribui la minimizarea consecințelor războiului declanșat de Rusia în Ucraina asupra Republicii Moldova. Totodată, va ajuta țara noastră în procesul de integrare europeană, conform unui comunicat al Comisiei Europene, transmite Noi.md cu referire la radiomoldova.

Pachetul de sprijin pentru Republica Moldova are cinci priorități care vizează facilitarea dezvoltării economice și a conectivității prin intermediul Planului de acțiuni prioritare pentru comerț în cadrul Acordului de Liber Schimb Cuprinzător și Aprofundat și proiectele din cadrul Planului economic și de investiții.

De asemenea, vor fi sprijinite reformele și participarea Republicii Moldova la programele UE, cum ar fi Orizont Europa, Fiscalis, Customs, LIFE și EU4Health.

Un alt domeniu prioritar prevede asigurarea securității energetice a Republicii Moldova prin creșterea producției interne de energie electrică, participarea la Mecanismul comun al UE de achiziționare a gazelor naturale, stimularea surselor regenerabile de energie și concentrarea asupra eficienței energetice.


Totodată, se va atrage atenția asupra consolidării securității Republicii Moldova, inclusiv extinderea cooperării prin intermediul Misiunii de parteneriat UE în Moldova, recent lansată, al Centrului de sprijin UE - Moldova pentru securitatea internă și gestionarea frontierelor și a Misiunii UE de asistență la frontieră.

Printre domeniile prioritare se numără și combaterea manipulării și interferenței informațiilor străine, inclusiv a dezinformării, și consolidarea comunicării strategice prin acordarea de sprijin tehnic Guvernului de la Chișinău.

Precizăm că, Republica Moldova ar mai putea beneficia de sprijin din partea UE și prin intermediul Instrumentului de vecinătate, dezvoltare și cooperare internațională în perioada 2024-2027.

3
1
0
1
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?