X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Mărturii despre finanțarea protestelor deputatului fugar Ilan Șor

9 apr. 17:52   Politică
2208 1

La 9 aprilie, Judecătoria sectorului Buiucani din capitală a audiat un nou martor în dosarul finanțării ilegale a partidului neconstituțional Șor, în care este acuzată și Marina Tauber, vicepreședintele formațiunii.

Martorul a fost unul dintre curierii care au transportat bani prin raioanele Republicii Moldova pentru a finanța protestele din vara-toamna anului 2022 la Chișinău, transmite NM.

Potrivit declarațiilor, tînărul martorei, care a mai depus anterior mărturie în instanță în același caz, i-a propus să o ajute să transporte bani din Chișinău în raioanele din Moldova. Ea a explicat că tînărul a primit o astfel de ofertă de muncă de la un anume Victor, care, din cîte a înțeles, era coleg de clasă și prieten apropiat al deputatului fugar Ilan Șor. Același Victor le înmîna bani curierilor. În plus, i s-a explicat că nu era nimic ilegal în acțiunile sale și că banii aparțineau deputatului fugar.

Din august 2022 și pînă în momentul arestării sale, la 20 octombrie al aceluiași an, martora a dus săptămînal banii în raioane. Sumele erau diferite pentru fiecare raion în parte: de la 10 mii de lei pînă la 200 de mii de lei. În afară de bani, în primele deplasări a luat pachete cu șepci și tricouri, dar nu a putut vedea inscripțiile de pe ele.

Ca răspuns la întrebări, aceasta a declarat că nu știe cîți bani se aflau în saci, deoarece aceștia au fost distribuiți în plicuri semnate în prealabil. Cu toate acestea, în mai multe rînduri i s-a cerut să vină la apartament și să ajute la punerea banilor în plicuri conform listei. Cu o zi înainte de reținere, ea a participat, de asemenea, la distribuirea banilor. În acea seară, conform listei, ar fi trebuit să fie 12 milioane de lei în pungă, dar au numărat doar 5-6 milioane de lei. Din această cauză, au decis ca martora să ducă banii doar în raioanele din nord, iar ceilalți să meargă mai tîrziu, cînd vor primi partea lipsă.


Fata a spus că în acea noapte a reușit să distribuie banii la mai multe adrese, dar apoi a fost reținută de procurori. De menționat că la început a fost acuzată, dar apoi a pledat vinovată și a devenit martoră. În acel moment, procurorii l-au reținut în apartament și pe tînărul ei.

În plus, martora a declarat că de pe un număr ascuns l-a contactat pe Victor folosind aplicația Telegram. Odată, acesta i-a cerut să aducă bani la oficiul din Orhei al partidului neconstituțional "Șor", bani care urmau să fie destinați pentru plata chiriei și serviciilor pentru oficiile locale ale partidului.

De asemenea, martorul a răspuns la întrebările avocaților Marinei Tauber și ai partidului neconstituțional "Șor". În fața acestora, ea le-a spus că a ajutat la transportarea banilor pe bază de încredere și nu a cerut niciodată dovezi că banii au o proveniență legitimă. De asemenea, ea a răspuns că nu a finanțat niciodată vreun partid politic din Moldova.

Reamintim că, la 29 martie, instanța a audiat deja un martor în dosarul finanțării ilegale a partidului neconstituțional "Șor". Acesta a declarat că a ajutat la distribuirea și transportarea banilor pe teritoriul Republicii Moldova la cererea unui prieten, care a susținut că aceștia erau pentru proteste și organizarea evenimentelor partidului. Martorul a primit bani (cîte 2-3 milioane de lei fiecare) de la persoane străine, i-a distribuit și i-a înmînat unor presupuși membri ai partidului.

Pe lîngă condamnare ala 15 ani de pușcărie, Curtea de Apel a decis în privința lui Ilan Șor și încasarea prejudiciului adus de acesta în frauda bancară. Este vorba de cinci miliarde de lei, pagube ce urmează să fie recuperate din înstrăinarea averii acestuia în folosul statului.

10
1
2
0
19

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?