Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 511

Viorel Cernăuțeanu: Noi am știut planurile lui Șor

26 apr. 11:08   Politică
2808 0

S-a pornit de la Moscova „Pobeda” (Victoria), iar la Chișinău a ajuns „Beda” (belea). Astfel a descris șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, tentativa grupării criminale Șor de a aduce ilegal de la Moscova echivalentul în valută a peste 20 de milioane de lei, prin intermediul unor bătrîni pe care i-a transportat în capitala rusă pentru a participa la formarea Blocului „Pobeda”.

În cadrul emisiunii „Dialog Deschis”, Viorel Cernăuțeanu a relatat cum a fost pregătită operațiunea de la Aeroport, în urma căreia au fost confiscați peste 1,1 milioane de dolari, cîteva mii de euro și zeci de mii de ruble rusești, transmite Deschide.md.

„Cunoșteam nu doar despre faptul că se vine cu bani. Am cunoscut și despre cine vine, la ce dată se pornesc, care sînt intențiile și ce se urmărește exact din urma venirii de la Moscova la Chișinău a acestor persoane. Am asigurat și niște procese controlate. Cu permisiunea procurorului o spun, am asigurat unele procese controlate pentru unele persoane care au făcut un control să vadă dacă merge acest mecanism și au trimis anterior alte persoane. Deci, s-au făcut și alte măsuri investigative, în care am vrut să vedem cum vor derula lucrurile în proces”, a declarat Cernăuțeanu.

„Vorbim și despre bunuri vestimentare cu logourile, nici nu știu care e de bază, e Victorie sau Beda, Pobeda. Posibil că de la Moscova s-a pornit Pobeda (Victoria), iar la Chișinău a ajuns Bedaua (belea). O mare parte erau cu vestimentație, chipiuri, maiouri, căni, care se utilizează în procese electorale. Cred că acești bani erau în mare parte pentru promovarea acestui logo”, a notat șeful IGP.

Potrivit lui, argumentele unor persoane cu interese obscure precum că legislația permite intrarea în R. Moldova cu echivalentul a 10.000 de euro nu sînt întemeiate, întrucît această prevedere se referă doar la cetățenii simpli, nu la grupările criminale.


„Dar cînd vedem că este un grup organizat, asigurată transportarea, create acte de identitate la urgență, asigurată plecarea peste hotare și venirea înapoi, iar din anumite înregistrări se mai deduce că acest lucru este bine organizat, aceasta este o contrabandă”, a notat șeful IGP.

De asemenea, Cernăuțeanu a subliniat că grupul criminal Șor a folosit pe post de cărăuși cetățeni de vîrsta a treia din autonomia găgăuză și au încercat să supraaglomereze Aeroportul Internațional Chișinău ca forțele de ordine să nu-i poată percheziționa pe toți. Totuși, forțele de ordine au mobilizat aproximativ 70-80 de angajați în vederea operațiunii de la Aeroport și încă aproximativ 100 la perchezițiile de a doua zi. Aceștia au acționat profesionist și nu au întîmpinat rezistență din partea cărăușilor.

„Au fost cei care, ca și la proteste, sînt portavoce a mulțimii, cumva încearcă să creeze impresia că toți sînt așa. Același lucru s-a întîmplat și în Aeroport. Au fost persoane-cheie care aveau anume îndemnul să se facă gălăgie, dar o mare parte, știți cum, cînd banul nu e al tău, nici nu-ți faci griji. Deci, fără nicio problemă, oamenii spuneau: „Luați-i, poftim”. 90% au transmis banii fără nicio remușcare. Mai spuneau unii că vin de la muncă de peste hotare. Nu știu ce muncă peste hotare de la care vii în două zile cu 9.500 de dolari”, a subliniat Cernăuțeanu.

Potrivit lui, organul de urmărire penală are cinci zile la dispoziție pentru a atribui statutul persoanelor documentate, care sînt parte a unei anchete pentru contrabandă cu bani în interesul unui grup criminal pentru finanțările ilegale.

„Este și o formă agravantă, proporția este deosebit de mare”, a conchis șeful IGP.

Reamintim că, organele de forță au anunțat că la începutul acestei săptămîni au ridicat peste 20 milioane de lei în urma a 135 de percheziții la Aeroportul Internațional Chișinău și 27 percheziții pe teritoriul țării.

6
0
0
0
28

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?