Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Raport preliminar al UE: Cîte recomandări ale Comisiei Europene a îndeplinit Moldova

21 iun. 2023,, 15:53   Politică
3004 0

La aproape un an de la obținerea de către Republica Moldova a statutului de țară candidată la Uniunea Europeană, țara noastră a reușit să implementeze pe deplin 3 din cele 9 condiționalități ale Comisiei Europene.

Concluzia se regăsește în raportul preliminar al UE pe cele 9 condiționalității față de Republica Moldova. Raportul final va fi publicat în toamna acestui an.

Surse demne de încredere de la Bruxelles au declarat pentru TV8.md, că în raport, în acest moment Republica Moldova se evidențiază printr-un nivel înalt de îndeplinire a recomandărilor Comisiei Europene. În ansamblu, raportul intermediar privind Republica Moldova reflectă o evaluare pozitivă, mai spun sursele de la Bruxelles.

Cele 3 condiționalități pe deplin implementate țin modificările aduse legislației electorale (angajamentul 2), implicarea societății civile în procesul decizional (angajamentul 8) și asigurarea protecției drepturilor omului (angajamentul 9).

Progrese bune, dar nu suficiente au fost înregistrate la celelalte angajamente. În cazul reformei sistemului justiției, care rereprezintă primul angajament al Comisiei Europene, oficialii UE au recunoscut progresele, dar recomandările ulterioare țin de asigurarea funcționării eficiente a Curții Supreme de Justiție și numirea unui procuror general cu atribuții depline.


În cazul angajamentului 3, care se referă la combaterea corupției, s-au înregistrat unele progrese, dar este necesară implicarea mai activă a Procuraturii Generale și a instituțiilor specializate.

În ceea ce privește de-oligarhizarea (angajamentul 4), Moldova a făcut progrese bune. În lupta împotriva crimei organizate (angajamentul 5), Republica Moldova a făcut unele progrese. Aceeași apreciere a fost atribuită și pentru reforma administrației publice, care reprezintă angajamentul 6 și pentru managementul finanțelor publice (angajamentul 7).

Pe 23 iunie 2022, Consiliul European a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată la UE.

2
0
0
0
14

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?