Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Secretarul CEC, despre mita electorală: "Avem toate pîrghiile pentru a interveni"

6 iul. 2023,, 12:00   Politică
2593 0

„Comisia Electorală Centrală (CEC) are toate pîrghiile legale de a verifica, a controla și de a aplica sancțiuni. Sper că nu vom avea concurenți electorali care vor încălca legislația electorală, dar dacă se va constata asemenea abateri de la Codul electoral, la sigur vom aplica sancțiuni”.

Declarația aparține secretarului CEC, Alexandru Berlinschi, și a fost făcută în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

Potrivit lui Alexandru Berlinschi, avînd concurenți electorali, avînd campania electorală deja revine unul din rolurile comisiei de a monitoriza acele rapoarte financiare care sunt obligatorii pentru concurenții electorali.

„Toate partidele politice care sînt înregistrate și în calitate de concurenți electorali, cît și candidații independenți sînt obligate să prezinte Comisiei Electorale Centrale periodic acele rapoarte financiare. Ele vor fi verificate de către CEC și în cazul cînd se vor constata careva subestimări ale cheltuielilor care au fost incluse în acele rapoarte financiare. Doi, au fost făcute careva acțiuni și nu se regăsesc în acele rapoarte financiare. Trei, toate rapoartele financiare sunt plasate pe pagina oficiala a Comisiei Electorale Centrale și sunt accesibile și publicului,” mai spune Berlinschi.

Ce ține de sanțiuni, secretarul CEC a menționat că acestea se regăsesc în codul electoral și ele sunt aplicate etapizat începînd cu acel avertisment sau acele sancțiuni, inclusiv financiare pînă la excluderea din cursă.


„Și, ultimul care se aplică în caz cînd unui concurent electoral s-a aplicat acel avertisment sau acea sancțiune financiară, lipsire de subvenție de la bugetul de stat în cazul în care politic beneficiază de subvenții, poate merge pînă la excludere. Sperăm mult că noi nu vom ajunge în asemenea situații. Sper că vom avea concurenți electorali care vor respecta în tocmai Codul electoral. Noi periodic organizăm diferite seminare de instruire, cu trezorierii partidelor, anume acele persoane care sunt responsabile de gestionarea acelor mijloace financiare. Instruim trezorierii prin care le aducem la cunoștință care este cadrul legal care urmează să fie respectat, dar deja cum va fi acea campanie electorală urmează să vedem”, a mai adăugat Alexandru Berlinschi.

Prin urmare, Alexandru Berlinschi a specificat că un alt aspect este că în cadrul începerii fiecărei campanii electorale, fiecare agitație, CEC invită la sediul comisiei reprezentanții concurenților electorali pentru a semna acel cod de conduită, acel acord care se bazează mai mult pe niște principii care urmează a fi respectate în cadrul campanii electorale.

„În cazul cînd se vor înregistra unele abateri CEC are toate pîrghiile pentru a monitoriza activitatea tuturor concurenților electorali, necăutînd la faptul că vorbim de peste 55 de mii de persoane, ori noi începînd cu luna ianuarie 2023, avem organe electorale teritoriale permanente, ne referim la acei președinți ai consiliilor electorale de circumscripție care sunt funcționari publici, sunt angajați ai CEC-lui și care pe lîngă faptul că au rol de funcționar public, mai au rol și de agent constatator, adică pot să demareze acele proceduri administrative în cadrul deschiderii unei cauze în acest sens”, a mai conchis Alexandru Berlinschi.

1
1
0
1
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?