Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Popovici, despre neadmiterea la dezbateri a vorbitorilor de limba rusă: "O decizie toxică"

3 noi. 2023,, 16:33 (reactualizat 3 noi. 2023,, 23:58)   Politică
5061 0

"Decizia conducerii Teleradio-Moldova de a interzice candidaților electorali să vorbească în limba rusă este nu doar greșită, ci și toxică, ilegală", afirmă fostul ministru al Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici.

Potrivit fostului minstru, această abordare eronată afectează imaginea Companiei "Teleradio-Moldova" și, în același timp, demască lipsa de competență a conducerii acestei instituții publice.

"Această hotărîre reprezintă nu doar o lovitură puternică dată imaginii și credibilității acestei instituții publice, ci și o interpretare eronată și tendențioasă a Declarației Companiei "Teleradio-Moldova" privind politica editorială pentru reflectarea alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023 pentru serviciul media audiovizual TV Moldova 1 și Radio Moldova.

Mai mult decît atît, pe site-ul Consiliului Audiovizualului sunt prezentate două variante ale Declarației, atît pentru TV, cît și pentru radio, cu conținut diferit în acest domeniu, ambele semnate de Vladimir Țurcanu, directorul Companiei. Într-una din variante, sintagma "Toate dezbaterile se vor desfășura în limba română" este prezentă, în timp ce în cealaltă lipsește. Rezultă că fiecare candidat electoral ar fi putut să se conducă după una dintre aceste Declarații.

Incompetența profesională și neglijența în activitate nu pot sta mult timp ascunse în spatele unui paravan politic. Iată ce se întîmplă atunci cînd conducerea unei instituții publice, care este obligată să respecte interesul public și să asigure accesul la informație, ajunge în funcție pe criterii politice, fără concurs și fără nicio dovadă a profesionalismului în domeniu", a declarat Popovici.


Corneliu Popovici și-a exprimat speranța că după ce și președintele Maia Sandu a criticat decizia Teleradio-Moldova, instituția va efectua modificările necesare în regulamentele interne.

"Sper că după dezaprobarea de către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a deciziei Teleradio-Moldova de a nu permite candidaților electorali să vorbească în rusă, se va interveni și vor fi modificate nu doar regulamentele, ci și practicile care au adus prejudicii semnificative instituției.

În calitate de membru al Consiliului de Supraveghere și Dezvoltare al Companiei Teleradio-Moldova, voi cere ca acest subiect, care a adus un prejudiciu major instituției, să fie pus în discuție la cea mai apropiată ședință a Consiliului", a mai subliniat Popovici.

Menționăm că o candidată la funcția de primar general al capitalei nu a fost admisă la dezbaterile electorale realizate de IP Compania „Teleradio-Moldova” pe 29 octombrie, pe motiv că a vorbit în limba rusă.

22
0
1
0
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?