Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 505

Schimb de replici și critici în timpul audierii raportului anual al Companiei Teleradio Moldova

25 apr. 15:42   Societate
2079 0

În timpul audierii raportului anula de activitate pentru anul 2023 al Companiei Teleradio Moldova, deputații din opoziție și de la Guvernare au avut mai multe schimburi de replici acite.

Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vlad Bătrîncea a menționat în discursul său că în cazul în care cheltuielile pentru întreținerea complexului de clădiri al Companiei publice Teleradio Moldova este prea mare, autoritățile ar trebui să vină cu soluții în eficientizarea cheltuielilor.

”Așa este cînd Parlamentul a decis să subordoneze Teleradio Moldova. Am participat la mai multe audieri a TRM și de obicei am avut mult, mai multe polemici, mult mai multe întrebări. Vreau să încep cu faptul că în raportul TRM nu am văzut nici o referire la raportul Curții de Conturi, la transparența financiară. Trebuie să fim realiști, statul Republica Moldova a investit mult în acea infrastructură care avem la moment. Dacă este nevoie trebuie elaborat un proiect ca să plătim mai puțin pentru încălzirea acelor încăperi, dar nu să venim cu proiecte cosmice și cheltuieli cosmice.

De ce TRM a devenit un consumator masiv de servicii prestate de SRL-uri? Un SRL a ridicat de la TRM aproape 2 milioane de lei, 4 oameni angajați după raportul la CNAM la CNAS. Ce servicii prestează acești oameni? 40 mii euro achită Moldova 1 pentru un meci retranslat de o companie din România. De ce nu se duc negocieri cu FIFA, FMF ca Moldova 1 să retransleze, nu un SRL din România? Pentru clădire nouă se propune un teren care se află de ani în litigiu și costul ar fi de 1 miliard de lei.”, a spus Bătrîncea.

La rîndul său, deputata BCS, Diana Caraman, a atras atenția că deși în cazul alegerilor locale unii reprezentanți din opoziție nu au fost lăsați să vorbească în limba rusă în timpul dezbaterilor electorale, totuși în ajunul alegerilor prezidențiale și locale, reprezentanții puterii își amintesc de limba rusă.


”În orice stat democratic, televiziunea, reprezintă puterea a patra în stat care informează publicul despre activitatea puterii. Într-un stat normal, cu o putere normală, aceste canale tv reprezintă porta-voce a lor. Din păcate actualmente, la noi în țară canalul public de televiziune reprezintă vocea puterii totalitare al PAS. Noi vedem că înaintea alegerilor situația se schimbă un pic, atît Șefa statului, cît și deputații încep să vorbească în limba rusă”, a spus Caraman.

Pe de altă parte, deputata PAS și președinta Comisiei parlamentare de cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Liliana Nicolaescu-Onofrei, a chemat deputații la consolidare.

”Vreau să fac o constatare, am observat o anumită problemă. Colegii noștri din opoziție insistau că noi trebuie să asigurăm inamovibilitatea acestor oameni. Încă un moment pe care l-am observat astăzi este că colegii din opoziție recunosc că există pluralism, pe de altă parte se pare că nu avem informațiile suficiente atunci cînd colegii din opoziție nu participă la emisiunile de dezbatere. Tog să fie prezentate rapoartele de cîte ori sîntem invitați și de cîte ori refuzăm. Vreau să fac un îndemn, pentru că în foarte puține cazuri noi am avut consens aproape absolut, dar trebuie să ne asigurăm că noi avem un consens absolut și să sprijinim raportul acestor oameni și poate ar fi cazul să lucrăm împreună”, a spus deputata.

Într-un final, după lunci discuții și schimb de replici acide, Parlamentul a luat act de Raportul de activitate al Instituției Publice Compania „Teleradio-Moldova” pentru anul 2023.

Documentul conține acțiunile realizate în conformitate cu planul de acțiuni al instituției, respectînd Codul serviciilor media audiovizuale, dar și informații despre executarea bugetului frunizorului public național de servicii media.

”Anul trecut am avut un buget de 161 de milioane de lei, aproape 162 de milioane, dintre care 88% revin subvențiilor de la bugetul de stat, valoarea fiind de 142 de milioane de lei, iar aproape 12% (în valoare absolută 19 milioane de lei, adică 1 milion de euro) au constituit veniturile pe care le-am obținut din serviciile prestate”, a declarat Vlad Țurcanu, directorul general al Companiei Teleradio Moldova.

Pe parcursul anului 2023, Compania „Teleradio-Moldova” a elaborat și a difuzat o serie de producții televizate și radiofonice care au avut audiență și impact, inclusiv în mediul online. Televiziunea a oferit telespectatorilor produse informative, educative și de divertisment prin intermediul a două canale Moldova 1 (post generalist) și Moldova 2 (post cultural). Volumul de emisie la Moldova1 a fost de 8736 de ore, iar la Moldova 2 – 8760 de ore. Au fost realizate un șir de transmisiuni, inclusiv în direct, fiind reflectate evenimente de anvergură naționale și internaționale, au fost difuzate spectacole, filme, emisiuni, concerte din arhiva de aur.

Radio Moldova a oferit publicului programe de actualitate și culturale, care s-au remarcat prin calitate tehnică mai avansată comparativ cu anii precedenți. Potrivit informației din Raport, platformele online moldova1.md și radiomoldova.md se clasează în top 10 cele mai urmărite platforme de știri online din țară, însumînd cifra de peste 2 milioane de accesări unice. Rezultatele unor sondaje arată că radiodifuzorul public s-a remarcat prin echilibru și imparțialitate, inclusiv pe durata dezbaterilor din perioada alegerilor locale.

Compania „Teleradio-Moldova” a înfăptuit un șir de reforme în ceea ce privește angajații, echipamentul tehnic și rețelele de distribuție pentru a perfecționa activitatea instituției și a sprijini, din punct de vedere informațional, parcursul european al Republicii Moldova. Au fost demarate procesele conexe pentru elaborarea proiectului de construcție a unei noi clădiri pentru „Teleradio-Moldova”, ale cărei lucrări urmează să înceapă în anul curent. De asemenea, „Teleradio-Moldova”, asistată de partenerii externi, a inițiat un proces amplu de cartografiere a audienței. Instituția, cu suportul BBC, a conceput un nou proiect de știri intitulat „Newsroom”.

„«Teleradio-Moldova» este o instituție emergentă, în dezvoltare. Cu siguranță nu mai este așa cum a fost multă vreme – subfinanțată, ignorată și influențată de factorul politic care s-a simțit la nivelul angajaților noștri, iar ceea ce am încercat să facem în doi ani și jumătate a fost să creăm o atmosferă editorială care să le dea încredere oamenilor care lucrează în instituție că lucrul lor este prețuit”, a precizat Vlad Țurcanu, director general al IP Compania „Teleradio-Moldova”.

Tot astăzi, Parlamentul a luat act și de RAPORTUL de activitate al Consiliului de supraveghere și dezvoltare al IP Compania „Teleradio-Moldova”. Potrivit documentului, instituția și-a axat activitatea nu doar asupra supravegherii activității Companiei „Teleradio-Moldova”, dar a și contribuit decizional la dezvoltarea furnizorului public național de servicii media. O atenție deosebită a fost acordată fluxului informațional, precum și producerii de emisiuni destinate auditoriului din mediul rural. În 2023, Consiliul s-a întrunit în 32 de ședințe de lucru în cadrul cărora a adoptat 56 de decizii, publicate pe site-ul oficial al Companiei.

În hotărîrea aprobată, Parlamentul recomandă Companiei „Teleradio-Moldova” să își onoreze în continuare angajamentul de a informa corect cetățenii pe subiecte de interes public, să continue susținerea procesului de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, să mediatizeze constant problemele sistemice ce duc la încălcarea drepturilor omului, să realizeze emisiuni pentru prevenirea și combaterea dezinformării, să diversifice programele audiovizuale, inclusiv pentru minoritățile naționale. Totodată, Consiliul de supraveghere și dezvoltare al „Teleradio-Moldova” este îndemnat să continue supravegherea activității furnizorului public național de servicii media și, după caz, să intervină cu decizii cu caracter de reglementare.

0
0
1
1
11

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?