X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Gherman: Rezultatul referendumului automat devine lege

11 apr. 07:05   Politică
2526 0

Vicepreședinta Parlamentului Republicii Moldova, Doina Gherman, a declarat că nu va fi necesar un vot în Parlament pentru modificarea Constituției după referendumul privind aderarea țării la Uniunea Europeană.

Potrivit ei, decizia cetățenilor exprimată prin vot în cadrul referendumului va deveni automat lege, informează Noi.md

„Nu va fi nevoie de un vot în Parlament, automat votul cetățenilor devine lege. Referendumul republican constituțional este despre votul oamenilor și asta este deasupra oricărui proiect de lege votat în Parlament. De aceea, rezultatul referendumului automat devine lege”, a afirmat Gherman în emisiunea „Rezoomat”.

Doina Gherman a menționat că, în cazul unui rezultat afirmativ la referendum, Constituția țării va fi revizuită pentru a include obiectivul eurointegrării. De asemenea, ea a subliniat că PAS a început o campanie de informare despre beneficiile aderării la UE, asigurînd transparența în raportarea cheltuielilor pentru materialele informative la Comisia Electorală Centrală.

„Este o campanie care va fi raportată la CEC, din contul Partidului Acțiune și Solidaritate. Noi întotdeauna am susținut integrarea europeană, respectiv, asta intră inclusiv în obiectivul partidului. A fost primul week-end în care Partidul Acțiune și Solidaritate s-a mobilizat în toată țara, am fost în piețe, localități rurale și orașe mai mari. Este o campanie de informare și noi o vom face pînă la sfîrșitul lunii aprilie”, a adăugat vicepreședinta Parlamentului.


Noi.md amintește, referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) ar putea avea loc pe data de 20 octombrie 2024. Cel puțin asta reiese din sesizarea privind inițiativa de revizuire a Constituției Republicii Moldova, depusă de deputații partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) la Curtea Constituțională (CC) pe 9 aprilie. Potrivit sesizării, făcute publică de CC, cetățenii ar urma să fie întrebați, în cadrul scrutinului: „sînteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană”.

4
2
0
3
46

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?