X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Referendumul inițiat de Maia Sandu ar putea fi organizat pe 20 octombrie

9 apr. 17:40   Politică
2033 0

Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) ar putea avea loc pe data de 20 octombrie 2024.

Cel puțin asta reiese din sesizarea privind inițiativa de revizuire a Constituției Republicii Moldova, depusă de deputații partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) la Curtea Constituțională (CC) pe 9 aprilie.

Potrivit sesizării, făcute publică de CC, cetățenii ar urma să fie întrebați, în cadrul scrutinului: „sînteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană”.

Referendumul constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost inițiat de președinta țării, Maia Sandu, și ar urma să se desfășoare în ziua alegerilor prezidențiale. Scopul acestuia și al modificării Constituției este declararea aspirațiilor de integrare europeană, stabilirea direcției de orientare spre spațiul valoric european, precum și stabilirea integrării europene drept obiectiv strategic pentru Republica Moldova.

Pe 21 martie 2024, Parlamentul a adoptat Declarația cu privire la integrarea europeană a Republicii Moldova, care stabilește că integrarea și aderarea europeană este proiect de prioritate națională al Republicii Moldova.


Pe 8 aprilie, prima versiune a proiectului de lege pentru modificarea Constituției Republicii Moldova, în vederea introducerii parcursului european în legea supremă, a fost făcut publică. În aceeași zi, documentul a fost supus consultărilor publice, la Parlament. Autorii au propus completarea preambulului Constituției cu două aliniate noi, precum și a textului legii supreme.

O zi mai tîrziu, pe 9 aprilie, președinta Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, Veronica Roșca, a anunțat că va transmite propunerea de inițiere a referendumului pentru revizuirea Constituției Curții Constituționale. Înalta Curte are la dispoziție zece zile să se expună.

4
0
1
0
18

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?