X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4011

Deputat PAS: Chiar și unul ca Șor are dreptul să protesteze

12 oct. 2022,, 10:30   Politică
3066 1

Deși în stare de urgență pot fi interzise adunările, manifestațiile publice și alte acțiuni în masă, guvernarea nu va interzice protestul Partidului Șor.

O spune președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, transmite IPN.

Potrivit deputatului, toți cetățenii au dreptul la protest, iar o eventuală tentativă a guvernării de a interzice protestul din fața Parlamentului și Președinției ar putea genera o confruntare între protestatari și forțele de ordine.

Reprezentanții PAS spun că există dovezi care ar confirma că protestatarii din centrul Chișinăului sunt plătiți de Partidul Șor. Totuși, oamenii vor fi lăsați să-și manifeste dezacordul față de acțiunile guvernării, fără a fi intimidați.

„Noi știm că oamenii care protestează sunt plătiți, aduși, dar dreptul la protest este un drept fundamental. Chiar și un (...) ca Șor are dreptul să protesteze. Asta nu înseamnă că el nu trebuie tras la răspundere pentru ceea ce a făcut. Toți trebuie să răspundă după lege, dar asta nu trebuie să îngrădească dreptul oamenilor de a protesta. Pentru că noi vrem să construim un stat democratic, nu un stat ca Federația Rusă unde dacă iese cineva în stradă, este luat pe sus.


Dacă tare vrei să interzici protestul, o poți face prin Comisia Situații Excepționale, dar noi nu ne dorim confruntare. În contextul crizei geopolitice din regiune, noi nu ne dorim provocări în societate. Chiar și partenerii noștri externi ne spun că toți oamenii au dreptul la protest”, a spus Lilian Carp în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

Mai mult, Lilian Carp îl acuză pe primarul general al Chișinăului, Ion Ceban, că ar fi pactizat cu Partidul Șor și oferă protecție reprezentanților formațiunii pentru a crea haos în oraș, blocînd principala arteră a Chișinăului.

„Responsabilitatea evacuării corturilor din mijlocul drumului aparține Poliției, dar Primăria este cea care trebuie să emită decizia de evacuare. Cînd sunt încălcate regulile de protest anunțate în cererea către administrația publică locală, Primăria este obligată să emită ordin de evacuare. Și în baza acestei decizii, Poliția evacuează. În acest caz primarul Chișinăului a arătat că este mînă în mînă cu Partidul Șor”, a mai spus Lilian Carp.

Deputatul PAS a respins acuzațiile opoziției, potrivit căreia protestul Partidului Șor avantajează guvernarea întrucît ar împiedica ieșirea în stradă a oamenilor nemulțumiți de acțiunile PAS, dar care evită să se asocieze cu formațiunea lui Ilan Șor. Potrivit lui Lilian Carp, în Chișinău există alte locații unde oamenii au dreptul să se adune și să protesteze față de actuala guvernare.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?