Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Discuții aprinse la Parlament în privința alegerilor din 13 noiembrie

17 noi. 2016,, 12:15   Politică
8730 16

Foto: pan.md

Deputații liberal-democrați și cei socialiști au făcut un schimb de acuzații la ședința plenară de astăzi a Parlamentului, informează NOI.md.


Neînțelegerile au fost provocate de o propunere a PLDM privind organizarea unor audieri parlamentare pe marginea modului defectuos în care a fost organizat cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. Deputații au propus ca la audieri să participe președintele Comisiei Electorale Centrale și ministrul Afacerilor Externe, pentru a explica de ce mii de cetățeni de peste hotare au fost lipsiți de dreptul de a vota.

„Condamnăm modul în care au fost organizate alegerile. Mii de cetățeni au fost lipsiți de dreptul constituțional de vot, la secțiile de vot din țară au avut loc sute de fraude prin inversarea rezultatelor, coruperea alegătorilor, votarea prin portbagaje. Autoritățile trebuie să dea răspunsuri la întrebările ce se discută în societate”, a menționat șeful fracțiunii PLDM, Tudor Deliu.

Deputații socialiști i-au acuzat însă pe liberal-democrați de faptul că aplică standarde duble, întrucît la alegerile parlamentare din 2014, aceeași problemă a fost complet ignorată de autorități. „Ne pare bine că colegii din PLDM sînt deja preocupați de corectitudinea organizării alegerilor. Vă aduc aminte că, atunci cînd în 2014 am insistat să fie deschise mai multe secții de votare peste hotare, proporțional cu numărul cetățenilor aflați într-un stat sau altul, au fost eliminați sute de mii de cetățeni din procesul electoral. De exemplu, în Rusia, unde au fost deschise cinci secții”, a spus deputatul socialist Vlad Batrîncea.

Liderul PL, Mihai Ghimpu, a menționat, la rîndul său, că Parlamentul nu are nicio vină în această situație. „Eu țin mult la opoziție, dar speculațiile nu-mi plac. Nu are nicio vină nici Parlamentul, nici CEC-ul”, a opinat el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?