X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Mizsei: Mulți dețin interese într-o "Moldovă eșuată"

22 aug. 2016,, 14:55   Politică
5836 4

Foto: moldnews.md

Deși, Republica Moldova pare a fi într-un impas care o îndepărtează tot mai mult și mai mult de Europa prosperă, situația nu este iremediabilă, consideră fostul reprezentant special al UE în Moldova, în perioada 2007-2011, Kalman Mizsei, notează Noi.md.


Fostul diplomat menționează într-un editorial publicat pe IPN că nu are iluzii în privința actualului guvern, în spatele căruia există un stăpîn hegemonist. Cu toate acestea, Kalman Mizsei se arată convins că există cîteva direcții spre care guvernarea poate acționa.

„Este clar că Vlad Plahotniuc este profund nepopular și poate schimba această situație doar cu succese reale, tangibile. Sînt lucruri pe care le-ar putea lansa, însă nu-mi este clar, dacă el își dă seama de ele. Protecția afacerilor mici de atacuri din partea prădătorilor corporativi este unul din lucrurile pe care guvernul poate și trebuie să le facă. Judecătoriile și procuraturile trebuie să devină independente de executiv. Desigur, reformarea acestui sector este cu atît mai dificilă cu cît cultura corporativă a judecătorilor și procurorilor este una profund coruptă și de servitudine în faţa celor în poziții de forță. Nu sînt toți parte din acest sistem, dar sunt suficient de mulți pentru a corupe întreaga instituție”, se arată în articolul semnat de fostul reprezentant special al UE.

În opinia lui Kalman Mizsei, mulți jucători interni și externi dețin interese într-o „Moldovă eșuată”, însă moldovenii ar trebui să dezvolte capacitatea de a depista aceste interese și de a le respinge.

„În timp ce unirea cu România este deopotrivă nefezabilă și, conform sondajelor de opinie, nepopulară, revenirea sub tutela Rusiei ar fi un dezastru național. Tot ce rămîne de făcut este ca Moldova să fie luată în serios ca stat independent, cu melanjul său propriu de identități, iar oamenii - independent de preferințele lor lingvistice - să-și trateze cu seriozitate datoria lor civică de construire a unei țări independente prospere”, explică Mizsei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?