Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Ţîrdea: Autoritățile române vor să dea ideii unirii argumentare juridică

12 feb. 2016,, 08:45   Politică
5547 9
Foto: europalibera.org
Pachetul de propuneri privind formarea unui spaţiu juridic comun în Moldova şi România este o parte componentă a strategiei SUA de sporire a prezenţei militare într-o regiune aflată în nemijlocita apropiere cu Rusia. Documentul elaborat de Partidul Naţional Liberal este deja al treilea în ultimele două săptămîni, în care ideea unirii Moldovei şi României capătă cadru ideologic şi normativ. Opinia a fost expusă de politologul, deputatul din partea PSRM, Bogdan Ţîrdea, în cadrul unui interviu pentru NOI.md.

Bogdan Ţîrdea a declarat că pe parcursul ultimelor două săptămîni au fost publicate trei documente în care ideea privind unirea Moldovei cu România a căpătat confirmare documentară. „În noul raport Stratfor şi recentul studiu NATO se specifică necesitatea menţinerii securităţii regionale în Europa de Sud-Est. Dacă pătrundem în sensul adevărat al acestora, este vorba despre majorarea prezenţei trupelor NATO în regiune. Se prevede ca Moldova să fie transformată într-un cap de pod sub conducerea României, la fel cum Ucraina a ajuns sub controlul Poloniei. Pachetul de iniţiative propus de Partidul Naţional Liberal din România este următorul episod al planului cu denumirea „Unirea 2018”, a menţionat deputatul.

El este convins că oficialii din Republica Moldova, Uniunea Europeană şi NATO nu vor lua atitudine: „Sînt nevoit să recunosc că stabilimentul politic nu va avea nicio reacţie la astfel de iniţiative. Se promovează politica acordului tacit atît al Guvernului, cît şi al structurilor occidentale, inclusiv al NATO. În pofida recentei declaraţii a unui funcţionar de rang înalt din cadrul NATO, potrivit căreia Alianţa este interesată în menţinerea suveranităţii Moldovei, situaţia reală denotă contrariul.

„Este remarcabil încă un fapt. Autorul documentului a cărui dezbatere publică urmează să se desfășoare în România, senatorul Viorel Badea dispune de propria reprezentanţă la Chişinău. Acest lucru denotă faptul că prin astfel de iniţiative se urmăresc nu doar interesele statului, ci şi cele personale. Domnul Sturza a plecat în România şi a revenit cu „planul Marshall” pentru Moldova. Despre ceva similar ne vorbeşte Dan Dungaciu (politolog român – n.red.). Maia Sandu, care anterior nu se expunea în acest sens, a recunoscut că ar fi dispusă să voteze pentru unire în cazul organizării unui referendum. Untilă (deputatul din partea PL Veaceslav Untilă – n.red.) a spus că în discuţiile cu Plahotniuc acesta a recunoscut că ar accepta scenariul unirii. Practic toţi politicienii, într-o măsură sau alta, susţin această idee. Au rămas, probabil, trei lideri care nu s-au implicat în acest lucru: Dodon, Usatîi şi Voronin”, a specificat politologul.

Reamintim că Partidul Naţional Liberal din România, condus anterior de preşedintele României, Klaus Iohannis, a lansat un pachet de iniţiative privind „apropierea” spaţiului juridic, politic, social-economic şi cultural al Moldovei şi celui al României.

Partidul Naţional Liberal deţine în Senat – Camera Superioară a Parlamentului României – 30 de mandate din 176.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?