Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

Refugiaţii ocolesc Bulgaria

15 sep. 2015,, 14:01   Externe
7225 5

Foto: ziuaveche.ro

Într-un "manual al refugiatului" realizat în lumea arabă, Bulgaria este pe locul întăi între ţările care ar trebui evitate de imigranţi. Cauzele sînt islamofobia şi rasismul.

"Am fost atacaţi de un grup format din cinci bulgari. Eu am putut să scap, nu însă şi prietenul meu. Bulgarii l-au trîntit la pămînt. Patru dintre atacatori s-au aşezat pe mîinile şi picioarele lui, în timp ce al cincilea ţopăia pe capul său. Atacatorii l-au lăsat în pace în clipa în care au observat o maşină apropiindu-se de ei. Prietenul meu a suferit răni grave. Pe un alt refugiat irakian, l-au aruncat de pe un pod înalt de doi metri şi jumătate, după ce anterior îl înjughiaseră. Acesta nu îşi mai poate mişca picioarele, e paralizat", povesteşte un refugiat citat de Pro Asyl.

Peste zece mii de oameni din ţările arabe au ajuns în Bulgaria, odată cu primul val de refugiaţi, în 2013-2014. Mulţi dintre aceştia povestesc că au fost rău trataţi de către autorităţile bulgare, dar şi de către populaţie.

Nu puţini bulgari sînt convinşi că refugiaţii exagerează gravitatea faptelor întîmplate, pentru a obţine cît mai repede permisiunea de a ajunge în ţările din vest. Fapt este însă că majoritatea bulgarilor respinge refugiaţii. Forumurile virtuale din Bulgaria sînt pline de comentarii rasiste. În plus, refugiaţii au fost atacaţi şi au existat demonstraţii şi acţiuni politice împotriva lor. Mesajul este întotdeauna acelaşi: Bulgaria este o ţară creştină şi săracă, nu vă vrem aici!

Sociologul Jivko Georgiev spune că societatea bulgară nu a fost nicio clipă întrebată ce părere are despre ceea ce se întîmplă. "Politicienii nu vor să afle acest lucru", spune Georgiev. La rîndul său, sociologul Andrey Raytcev este de părere că, din cauza modului agresiv în care îi tratează populaţia locală, refugiaţii au evitat anul acesta Bulgaria. Raytcev spune că "bulgarii îi percep pe aceşti nou-veniţi ca pe un soi de 'ţigani'", un cuvînt cu încărcătură deosebit de negativă în Bulgaria.

"Singura experienţă a bulgarilor de rînd cu "străinii" este cea cu minoritatea romă din ţară. Faptul că refugiaţii iau acum cu asalt Europa via Macedonia este rezultatul respingerii lor la nivelul societăţii bulgare", spune sociologul citat.

Într-adevăr, majoritatea bulgarilor au o părere foarte negativă despre minoritatea romă, iar refugiaţii sînt asociaţi, automat, cu romii. Altfel decît cetăţenii fostelui republici iugoslave, timp de mai multe decenii petrecute în spatele Cortinei de Fier, bulgarii nu au avut mai deloc de-a face cu oameni şi culturi diferite.

Faptul că cei mai mulţi refugiaţi sînt musulmani irită suplimentar populaţia, care îşi legitimează identitatea naţională prin prisma versiunii romanţate a povestirii despre "cei 500 de ani ai jugului otoman", din vremea cînd Bulgaria de astăzi făcea parte din Imperiul Otoman. Aceste lucruri sînt uşor de observat inclusiv pe pagina de Facebook a DW: "Nu îi vrem aici. Musulmanii ne-au măcelărit timp de 500 de ani ca pe găini", a scris cineva. O altă persoană a spus la rîndul ei: "Plecaţi de aici. Avem suficiente probleme cu ţiganii noştri, care îşi spun romi sau turci".

Se pare că refugiaţii au luat act de acest mesaj şi ocolesc Bulgaria. Vladimir Ciukov, specialist în lumea arabă, vorbeşte despre trei surse de informare în legătură cu Bulgaria, pe care le-ar avea la îndemînă refugiaţii. Pe de-o parte, experienţele personale ale celorlalţi refugiaţi pe care aceştia le distribuie pe Facebook. Apoi, relatările traficanţilor, care s-au amestecat rapid cu refugiaţii. A treia sursă de informare o constituie un aşa-numit "manual al refugiatului", despre a cărui existenţă Ciukov a aflat pe Internet.

Refugiaţii îşi aleg ruta sau destinaţia ghidîndu-se după principiul 'indian file', explică profesorul. Acest termen, apărut la mijlocul anilor 20, era folosit în legătură cu imigranţii care doreau să ajungă în Marea Britanie. Este vorba, mai exact, despre faptul că migranţii avanseaza "în şir indian" către ţările de destinaţie, obţinînd informaţii despre aceasta "din vorbă în vorbă", mai spune specialistul.

"Manualul refugiatului" a fost publicat pe un site anti-Assad, spune Ciukov. "Cine îl citeşte, descoperă că Bulgaria se află pe primul loc în clasamentul ţărilor pe care solicitanţii de azil ar trebui să le evite. Poporul bulgar este în mare parte rasist, iar refugiaţii au fost trataţi inuman în centrele de primire, se poate citi în acest aşa-zis manual".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?