X 
Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 505

Tratatele internaționale privind acordarea asistenței externe vor intra în vigoare fără avizul Parlamentului

31 iul. 2015,, 12:55   Politică
2244 1

Tratatele internaționale privind acordarea asistenței externe vor intra în vigoare fără avizul Parlamentului
Foto: esp.md

Procedura de încheiere a tratatelor internaționale care vizează acordarea asistenței externe nerambursabile Republicii Moldova va fi simplificată. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat astăzi în prima lectură de legislativ, informează NOI.md.

Astfel, acordurile respective nu vor mai fi prezentate spre ratificare Parlamentului și vor intra în vigoare la data semnării. Potrivit Ministerului de Externe, simplificarea procedurii de încheiere a tratatelor a fost necesară pentru a evita pierderea granturilor acordate de partenerii de dezvoltare.

„Legea actuală conține norme ce restricționează în mod excesiv procesul încheierii tratatelor internaționale. În prezent, pentru a intra în vigoare, documentele trebuie ratificate de Parlament. De regulă, donatorii externi solicită adoptarea în termen restrîns a deciziei privind acceptarea granturilor. Din păcate, de multe ori guvernul nu poate asigura aplicarea acestor prevederi așa cum cer donatorii, din cauza examinării înîrziate a acordurilor de către Parlament”, afirmă reprezentanții MAEIE.

Deputatul socialist Andrei Neguță s-a arătat sceptic față de această inițiativă, precizînd că Guvernul ar încerca astfel să îngrădească controlul parlamentar. Nici deputații comuniștii nu s-au arătat încîntați de propunere.

„Cu toții știm că ajutorul material venit din partea donatorilor dispare ca apa în nisip, iar acum vreți să îngrădiți și accesul cetățenilor la sumele respective”, a precizat deputata Elena Bondarenco.

Viceministrul de Externe Daniela Cujbă a respins însă aceste acuzații. „Proiectul include o prevedere conform căreia anual Guvernul va prezenta un raport detaliat Parlamentului cu privire la valorificarea asistenței oferite de partenerii de dezvoltare. Informația poate fi găsită și pe site-ul Cancelariei de Stat, care gestionează aceste surse financiare”, a precizat Cujbă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?