Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4024

Scandal tarifar: Apă-Canal a depus o cerere de majorare a tarifelor, iar ANRE nu a observat-o

24 iul. 2015,, 11:30   Capitala
2780 4
Тарифный скандал: Apă-canal-Chişinău подал заявку по тарифам, а в НАРЭ ее «не заметили»
Foto: noi.md
Săptămîna trecută am comunicat despre noul proiect de dezvoltare a rețelelor de aprovizionare cu apă și canalizare de la Chișinău în valoare de 61,8 milioane de euro . În articol au mai fost citate estimările volumului scurgerilor de apă efectuate de experți, în baza cărora expertul nostru a efectuat propriile calcule pentru determinarea pierderilor de apă ce îi revin unui locuitor al capitalei (40 de metri cubi pe an) și le-a expediat vinerea trecută Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE),solicitîndu-i explicații: este adevărat că întreprinderea are pierderi de apă atît de mari, sînt ele incluse în tarif sau vor fi incluse la următoarea revizuire a tarifelor?

În seara zilei de 23 iulie a venit un răspuns de la directorul ANRE Sergiu Ciobanu, în care se menționează că în prezent Agenția este în proces de elaborare a regulamentului și metodologiei de determinare și aprobare a tarifelor și stabilire a normelor de consum tehnologic, precum și a volumului pierderilor de apă în sistemul public de aprovizionare cu apă și canalizare.

„Operatorii vor prezenta calculele efectuate în baza acestui regulament, pentru a fi incluse în tarife. În momentul de față SA „Apă-CanalChișinău” nu a prezentat calculele volumului tehnologic și pierderilor în sistem, precum și argumentele necesare pentru reexaminarea și majorarea tarifelor”, a declarat Sergiu Ciobanu.

Însă pe pagina oficială a furnizorului de apă este publicat un comunicat de presă din 21 iulie, în care se comunică că pe data de 13 iulie acesta a apelat la ANRE, solicitîndu-i corectarea tarifelor. Drept motiv au servit condițiile de creditare ale BERD și BEI care prevăd că întreprinderea trebuie să asigure nivelul minim al capacităţii de plată, dar şi capacitatea minimă de operare .

Totodată, ANNRE susține că nu există nici o solicitare și nici un document, în baza cărora urmează să fie calculate și aprobate tarifele, deși recunoaște că atît regulamentul, cît și metodologia de calculare a tarifelor urmează să fie elaborate și aprobate.

De menționat că în luna iunie a anului trecut Parlamentul a adoptat o modificare la Regulamentul de organizare şi funcţionare a ANRE, căreia i s-a atribuit obligația de a reglementa funcționarea serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare (în baza Legii privind serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare adoptate în 2013). Însă timp de un an aceste acte așa și nu au fost elaborate. Potrivit acestei Legi, ANRE și organele administrației publice locale sînt obligate să elaboreze în termen de șase luni actele normative necesare și să le ajusteze la cele existente.

Între timp, în Agenție există două secții cu aceeași denumire: Secția aprovizionare cu apă și canalizare, dar și în denumirea altor două secții figurează aceste noțiuni. Prin urmare, există o sumedenie de secții, dar nu are cine lucra. Atunci cum au fost aprobate tarifele la apă în Consiliul Municipal Chișinău pînă acum? Și cum vor fi revizuite tarifele pentru Apă-Canal Chișinău dacă ANRE nu a „observat” solicitarea acesteia? Și principalul lucru – în baza căror acte normative?
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?