X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

40 de metri cubi de apă pe an, puși pe seama fiecărui locuitor al Chișinăului

17 iul. 2015,, 15:15   Societate
5227 4
На одного жителя Кишинева хотят «навесить» по 40 кубометров воды в месяц
Foto: podrobnosti.ua
La această concluzie a ajuns fostul angajat al Aparatului Guvernului Dumitru Barbalat după analizarea cifrelor și calculelor furnizorului de apă din capitală „Apă-Canal Chișinău”, informează NOI.md. „Mi se pare că la un consum de 4-6 metri cubi lunar în medie per persoană (atîta cheltuim conform contorului plus scurgerile), aceste cifre sînt o mare fantezie a întreprinderii municipale «Apă-Canal Chișinău», pentru că atîta apă nu este nici în Nistru”.

„În opinia consultanților, eficiența rețelei noastre de aprovizionare cu apă este una acceptabilă (circa 60%). Din cauza scurgerilor și altor factori, zilnic nu sînt achitați 47 de metri cubi la 1 km sau circa 89 de mii de metri cubi de apă. Cu alte cuvinte, timp de un an pierderile ating 32,5 milioane de metri cubi de apă”, potrivit datelor „Apă-Canal Chișinău”.

„Însă, dacă pierderile zilnice constituie 89 de mii de metri cubi, pierderile anuale constituie 31,6 milioane de metri cubi. Împărțim această cifră la numărul de locuitori și obținem cîte 40 de metri cubi pe cap de locuitor sau cîte 3,3 metri cubi lunar. Pentru o familie medie de 3-4 persoane revin 11,2 metri cubi de apă – exact atît cît achită de facto o familie pe lună. Cu alte cuvinte, pierderile declarate de către furnizorul din Chișinău sînt egale cu consumul de apă. Pe drum se pierd 50% din apă și cu siguranță ANRE ține cont de acest lucru la aprobarea tarifelor la apă”, a menționat Dumitru Barbalat. Pe 17 iulie, Dumitru Barbalat a trimis o sesizare la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cu solicitarea de a clarifica această situație.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?