Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Grupul Adunării Parlamentare a OSCE a discutat situaţia din Moldova

7 iul. 2015,, 15:40   Politică
2424 0
Группа парламентской ассамблеи ОБСЕ обсудила ситуацию в Молдове
Foto: vognebroda.net
Grupul Adunării Parlamentare a OSCE pentru Republica Moldova, una dintre priorităţile căruia este rezolvarea problemei transnistrene, a desfăşurat prima şedinţă din ultimii trei ani. Aceasta a avut loc în cadrul sesiunii de vară a Adunării Parlamentare OSCE, care se desfăşoară în perioada 5-9 iulie, în capitala Finlandei, relatează agenţia "Infotag" cu referire la Serviciul de presă al Parlamentului.

Participanţii şedinţei au confirmat mandatul Grupului de a "contribui la promovarea păcii, stabilităţii şi supremaţiei legii în Republica Moldova, pledînd pentru integritatea teritorială a ţării prin promovarea dialogului". La şedinţă au participat deputaţii Arta Dade (Albania), Lord Alf Dubs (Marea Britanie), Geir Joergen Bekkevold (Norvegia), Eric Byrne (Irlanda), Thierry Mariani (Franţa).

În cadrul şedinţei şeful delegaţiei moldoveneşti în OSCE, Sergiu Sîrbu, a menţionat importanţa monitorizării situaţiei din regiune şi continuarea dialogului, cu participarea partenerilor internaţionali.

"Pledăm pentru reluarea negocierilor în formatul 5+2, fără alte precondiţii stabilite. Prioritatea noastră este de a apropia cetăţenii de pe cele două maluri ale Nistrului, a intensifica legăturile economice şi a încuraja întreprinderile din regiunea transnistreană să exporte pe piaţa europeană", a menţionat Sîrbu, prezentînd principalele priorităţi ale autorităţilor moldovene în acest sens.

Sîrbu a subliniat că "regiunea transnistreană ar trebui să aibă un statut special, fapt ce i-ar oferi un nivel suficient de autoguvernare". Totodată, el a spus că propunerea de federalizare a Republicii Moldova este "inadmisibilă".

După ce în Moldova va fi format un nou guvern, delegaţia AP OSCE va efectua o vizită în Moldova şi Transnistria, pentru a se documenta din prima sursă despre evoluţiile înregistrate în soluţionarea problemei transnistrene.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?