Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 511

Jovmir: Pentru Moldova nu sînt specifice salturi sezoniere ale nivelului criminalității

7 iul. 2015,, 15:15   Societate
3059 0
Жовмир: Для Молдовы сезонные скачки уровня преступности не характерны
Foto: tv7.md
Șeful Serviciului de presă al Direcției de poliție a capitalei, Adrian Jovmir, a comentat pentru NOI.md situația criminogenă și a explicat că de obicei nivelul criminalității în Moldova nu e legat de anotimpul anului.

„Pentru țara noastră nu sînt caracteristice devierile sezoniere sau scăderea nivelului criminalității, a menționat Adrian Jovmir. Principalele infracțiuni în orice anotimp al anului sînt furturile. Mai întîi de toate, din locuințele cetățenilor și mijloacele de transport. Pentru a evita pierderea bunurilor, este suficient ca cetățenii să urmeze măsuri de securitate standarde: să nu lase proprietatea fără supraveghere, să nu-și afișeze intențiile de a părăsi casa sau apartamentul pe un termen îndelungat (spre exemplu pentru plecarea în vacanță).

Adrian Jovmir a mai comunicat că în ansamblu situația criminogenă este liniștită și se află sub controlul organelor de drept.

Aceeași informație a fost confirmată pentru NOI.md și de Serviciul de presă al MAI. Potrivit informațiilor oficiale, și în perioada de primăvară-vară, și în cea de toamnă-iarnă cele mai răspîndite genuri de infracțiuni sînt furturile de bunuri personale. Numărul lor de zeci de ori depășește alte crime comise în republică. Furturile sînt urmate de crimele legate de transportul auto. Ele includ, în majoritate, diverse încălcări ale Regulamentului rutier. Cea de-a treia poziție în ratingul fenomenelor criminale este împărțită de infracțiunile casnice și încălcările ordinii publice. Și primele, și cele din urmă, sînt legate de consumul de băuturi alcoolice.

Însă Poliția de Frontieră, dimpotrivă, fixează schimbări sezoniere ale situației în cazul încălcărilor ce intră în competența acestei instituții. După cum a comunicat agenției NOI.md Daniela Mînzatu, șefa Serviciului pentru relații cu publicul și mass-media al Departamentului Poliției de Frontieră, „în legătură cu canicula, anual se fixează o majorare a numărului de încălcări ale regimului de frontieră și de trecere a frontierei de stat în afara punctelor de control stabilite. În ciuda unei denumiri serioase, în majoritatea cazurilor acestea sînt doar odihna nesancționată pe malurile rîurilor transfrontaliere și scăldatul în ele. Acest gen de încălcări este specific locuitorilor localităților transfrontaliere. Iar unii dintre cei care se odihnesc, consumînd prea multe băuturi alcoolice, înoată peste hotare, ceea ce și contribuie la sporirea traversărilor ilicite a frontierei. Totuși, situația la frontiera de stat este liniștită și este monitorizată de serviciul de profil anul împrejur”, a explicat Daniela Mînzatu.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?