X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4022

Banca Națională a Moldovei a majorat din nou rata de bază

26 iun. 2015,, 11:45   Economie
2784 2
НБМ снова повысил ставки рефинансирования
Foto: adevarul.ro
Banca Națională a Moldovei (BNM) a majorat rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt cu de la 14,5% pînă la 15,5% anual. Totodată, Consiliul de administrație al BNM a majorat rata dobînzii la creditele overnight de la 17,5% pînă la 18,5% anual, iar rata la depozitele overnight – de la 11,5% pînă la 12,5%, informează NOI.md.

De asemenea, norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldoveneşti şi în valută neconvertibilă pentru perioada de menținere a rezervelor obligatorii în lei moldovenești 8 august – 7 septembrie a fost majorată de la 22% pînă la 26% din baza de calcul, iar norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă a rămas la nivelul de 14% din baza de calcul.

Potrivit BNM, deciziile privind majorarea ratei de bază și ratelor la depozitele și creditele overnight vizează ancorarea anticipaţiilor inflaţioniste în contextul readucerii şi menţinerii ratei inflaţiei în proximitatea ţintei de 5% pe termen mediu, cu o posibilă deviere de ± 1,5 puncte procentuale, precum și în scopul sterilizării surplusului de lichiditate format pe parcursul ultimelor luni și ameliorării mecanismului de transmisie a deciziilor de politică monetară.

De menționat că ultima dată BNM a modificat rata de bază luna trecută, cînd a majorat-o de la 13,5% pînă la 14,5% anual, iar din decembrie 2014 rata de bază a fost majorată deja de șase ori.

Decizia BNM de a majora rata de bază va provoca o nouă scumpire a creditelor din cauza majorării dobînzii.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?