Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Lazăr nu regretă concesionarea Aeroportului

27 mai. 2015,, 09:30   Societate
3805 9

Foto: noi.md

Fostul ministru al Economiei Valeriu Lazăr iese la rampă. La o săptămînă de cînd premierul a pus la îndoială corectitudinea concesionării Aeroportului, Lazăr a calificat declaraţiile lui Chiril Gaburici ca fiind „politice” şi a precizat că cedarea instituţiei s-a făcut în strictă conformitate cu legea.

La doi ani de la concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău, fostul ministru al Economiei Valeriu Lazăr, cel mai înverşunat promotor al cedării acestei întreprinderi, nu regretă faptul că statul a rămas fără un activ atît de important.

„Noi am luat o decizie corectă din punct de vedere profesional. Am avut expertize internaţionale. Specialiştii ne-au spus că dacă vreţi să nu pierdeţi oportunităţile şi nu aveţi investiţii, atunci concesionarea este o formulă. Nu regret abordarea din punct de vedere profesionist”, a declarat Lazăr, care în prezent este şeful Camerei de Comerţ.

Lazăr îl contrazice astfel pe premierul Chiril Gaburici care declara, acum cîteva zile, că decizia de concesionare a aeroportului a avut la bază informaţii false prezentate de fosta administraţie a instituţiei, iar concursul de selectare a firmei străine s-a desfăşurat în condiţii neloiale.

„Nu-mi solicitaţi să comentez declaraţiile politice ale domnului premier Gaburici. În perioada în care eu am activat, eu am avut alţi premieri, Filat şi Leancă, şi noi am luat o decizie colegială în cadrul acelui guvern”, a spus Valeriu Lazăr.

Cît priveşte jaful de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, fostul ministru al Economiei pune la îndoială faptul că miliardul de dolari care ar fi fost furat a existat vreodată.

„Eu nu sînt sigur că în genere a existat miliardul cela. Eu cred că toată această gălăgie a urmărit alt obiectiv - să determine BNM să emită 15 miliarde de lei care au fost ulterior utilizaţi pentru anumite maşinării financiare”, a mai spus ex-ministrul Economiei.

Solicitaţi să comenteze declaraţiile fostului ministru al Economiei, responsabilii de la Banca Naţională au declarat că vor reveni cu o reacţie mai tîrziu.

Potrivit unei investigaţii internaţionale realizată de compania Kroll, de la BEM, Banca Socială şi Unibank au fost furate cel puţin 13 miliarde de lei prin intermediul creditelor neperformante.

Pînă la sfîrşitul acestui an, BNM, împreună cu Parlamentul şi Guvernul, urmează să decidă soarta celor trei instituţii financiare. Anterior, premierul şi spicherul au declarat că se gîndesc să lichideze aceste bănci. În schimb, guvernatorul Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu, a precizat că Banca de Economii ar putea fi salvată prin recapitalizare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?