Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4004

Veteranii deapănă amintiri de pe front

10 mai. 2015,, 11:00   Societate
3761 1

Foto: publika.md

Sentimente de mândrie, dar şi de tristeţe i-au copleşit pe veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, care au participat la manifestaţiile dedicate zilei de 9 mai.

Într-o singură clipă, viaţa lor s-a schimbat brusc. Mulţi dintre ei erau foarte tineri când au fost mobilizaţi. Tineri au rămas în amintirea lor şi camazii căzuţi pe câmpul de luptă. Acum, veteranii sunt ferm convinşi că pacea trebuie păstrată cu orice preţ.

Anastasia Kotova a plecat la război când avea doar 17 ani. A fost asistentă medicală. A suferit o contuzie cranio-cerebrală când încerca să scoată de pe câmpul de luptă un soldat rănit. Pe front a făcut cunoştinţă cu viitorul său soţ.

"Mama şi tata făceau serviciul militar într-o unitate. Când s-a terminat războiul, s-au căsătorit. Peste un an, s-a născut fratele meu, iar după aceea – eu. Acum, ea nu aude din cauza acelei contuzii", povesteşte fiica sa Natalia Siutkina.

Şi Vladimir Scoric a fost mobilizat la 17 ani. A aflat vestea despre încheierea războiului în Europa, departe de casă: "Eram tânăr. Încă nu împlinisem 18 ani când m-au luat să lupt pe front. Am luptat în Ungaria, Austria, Cehoslovacia. Îmi aduc aminte de copilăria grea şi de rudele care au murit în timpul războiului."

Cei care au murit pe câmpul de luptă au fost comemoraţi de apropiaţi.

Potrivit statisticilor oficiale, în data de 1 ianuarie 2015, în Moldova erau 1.100 de veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?