X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504

Analistul Bank of America Merrill Lynch: Un miliard de dolari nu putea fi scos din Moldova într-o perioadă atît de scurtă

2 mai. 2015,, 17:30   Economie
4728 2

Аналитик Bank of America Merrill Lynch: $1 млрд. не мог быть выведен из Молдовы в столь короткий период
Foto: facebook.com

Un miliard de dolari nu putea fi scos din Moldova într-o perioadă atît de scurtă, cel mai probabil aceşti bani se află încă în ţară. Acest fapt l-a declarat analistul Bank of America Merrill Lynch, Vadim Hramov, citat de mass-media străine, relatează NOI.md.

El a menţionat că sustragerea sumei de 1 miliard de dolari, declarată de politicieni, mai ales din banca, al căreia acţionar este statul, este pur şi simplu imposibilă, deoarece în majoritatea ţărilor post-sovietice sînt impuse anumite interdicţii pentru tranzacţiile unice, ce depăşesc valoarea de 150 mii de dolari. Acest gen de tranzacţii este monitorizat strict de către autorităţile de control valutar şi, în primul rînd, de către banca centrală a ţării.

Analistul Bank of America Merrill Lynch, Vadim Hramov, a menţionat că PIBul Moldovei constituie 7,97 miliarde de dolari, iar exporturile ţării puţin depăşesc valoarea de 2 miliarde de dolari. Ţinînd cont de aceste date, Moldova pur şi simplu nu ar reuşi să acumuleze atît de repede suma de 1 miliard de dolari şi, cu atît mai mult, să opereze o astfel de tranzacţie într-un termen atît de scurt, după cum s-a anunţat, iar mai exact în perioada octombrie-noiembrie 2014.

„Chiar dacă admitem un atare scenariu, atunci procesul de achiziţionare a valutei în Moldova ar fi durat mai multe luni la rînd. Mai apoi, pentru a transfera acel miliard de dolari fără a încălca limita impusă de 150 mii de dolari, ar fi fost nevoie de a împărţi această sumă pentru 6 670 de tranzacţii”, a specificat Vadim Hramov.

Drept alt element important a fost calificat faptul că primul cine ar fi depistat aceste tranzacţii dubioase ar fi Bank of New York, prin care trece orice operaţiune efectuată în dolari americani în orice punct din lume. „Dacă această instituţie financiară americană n-a semnalat nimic, respectiv, operaţiunile nu au fost efectuate. Deci, concluzia este una singură – banii, pur şi simplu, nu au plecat din ţară”, a declarat analistul Bank of America Merrill Lynch.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?