X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Boțan: Autoritățile Moldovei nu vor putea da dovadă de voință politică împotriva sa

28 apr. 2015,, 18:00   Politică
6350 3
Боцан: Власти Молдовы не смогут проявить политическую волю против самих себя
Foto: ong.md
„Autoritățile Moldovei nu vor putea face nimic pentru a recăpăta credibilitatea populației, deoarece va trebui să fie pedepsiți cei din propriul anturaj, ceea ce este imposibil”, a declarat pentru NOI.md analistul politic Igor Boțan, comentînd recomandările lui Donald Tusk de a restabili încrederea populației Moldovei în autoritățile statului. „Piramida puterii moldovenești este construită astfel, încît liderii clanurilor politice corupte controlează totul în această țară. Cum vor lupta ei împotriva sa?”, se întreabă analistul.

Igor Boțan a presupus că Donald Tusk este o persoană informată și cunoaște rezultatele barometrului de opinie. „Iar sondajele arată că nivelul de credibilitate a populației față de putere este mai jos ca niciodată. Totodată, Moldova a semnat Acordul de asociere cu UE, iar acest document impune multe obligațiuni. Ce-i mai rămîne decît să îndemne autoritățile să-și recapete credibilitatea față de popor? Reformele importante fără susținerea cetățenilor sînt un non-sens”, a subliniat expertul.

Totodată, Igor Boțan și-a exprimat convingerea că autoritățile moldovene vor auzi îndemnul lui Donald Tusk. „Ei locuiesc în condiții sanitare excelente și au posibilitatea să-și spele urechile în fiecare zi. În mod cert, ei vor auzi îndemnurile lui Tusk, numai că este puțin probabil că le vor urma”, a spus politologul.

Totodată, Igor Boțan a menționat că autoritățile Moldovei, fără îndoială, doresc ca poporul să aibă încredere în ei. Numai că majoritatea populației, potrivit sondajelor de opinie, are o atitudine extrem de negativă față de guvernanți. „Puterea noastră este vinovată de corupție. A fost furat un miliard de dolari. Și după cum s-a dovedit, aceasta se întîmplă deja de 10-15 ani. Cu puțin timp în urmă actualii politicieni își reglau conturile între ei, iar acum conviețuiesc în pace. De ce? Pentru că au interese comune”, a declarat analistul.

Igor Boțan a amintit că, recent, Chișinăul a fost vizitat de președintele României, Klaus Iohannis, și cel al Lituaniei, Dalia Grybauskaite, care într-un glas au declarat că pentru combaterea corupției noi avem nevoie de voință politică. „Ce le-au răspuns politicienii noștri? Da, este nevoie. Ei și? Doar nu vor manifesta ei această voință politică chiar împotriva sa”, consideră Igor Boțan. „Recomandările sînt corecte, numai că nu are cine să le realizeze, pînă cînd locuitorii Moldovei nu vor deveni cetățeni și nu vor înlocui voința politică cu voința lor, civică”, a conchis Igor Boțan.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?