X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4015

Societatea civilă critică Legea cu privire la finanţarea partidelor politice

31 mar. 2015,, 12:00   Politică
3185 2
Закон о финансировании политических партий – для их спонсоров
Foto: ipn.md
Reprezentanţii societăţii civile apreciază Legea cu privire la finanţarea partidelor politice şi campaniilor electorale, adoptată la mijlocul lunii martie, ca necorespunzătoare aşteptărilor cetăţenilor şi care urmăreşte doar "interesele personale" ale unor politicieni.

Potrivit agenţiei "Infotag", secretarul Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte, Nicolae Panfil, a spus luni, într-o conferinţă de presă, că acest document a avut o semnificaţie deosebită pentru ţară, însă politicienii nu au luat în calcul propunerile organizaţiilor obşteşti, astfel legea nu a justificat aşteptările.

"Este evident că documentul s-a adoptat ținînd cont de interesele personale ale unor partide, nu de ale întregii clase politice din ţară", a menţionat el.

Analistul financiar al Asociaţiei Promo-Lex, Cornelia Călin, consideră că documentul nu este nimic mai mult decît "imitarea reformei transparenţei finanţării partidelor".

"Legea nu defineşte mecanismele de finanţare din donaţii şi verificarea legalităţii operaţiunilor financiare. Mai mult, societatea a propus iniţial stabilirea unui plafon al donaţiilor de 20 de salarii medii lunare pentru persoanele fizice, şi 40 – pentru cele juridice, însă deputaţii au introdus modificări, majorînd plafonul de 10 ori, pînă la 200 şi 400 de salarii lunare", a menţionat expertul, adăugînd că asemenea acţiuni nu pot fi considerate corecte, deoarece nu toate partidele sînt egale în ceea ce priveşte numărul sponsorilor şi susţinătorilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?