X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1429
Preşedintele stiri: 4017

Merkel: Grecia trebuie să respecte 'fiecare paragraf' al acordului cu zona euro

20 mar. 2015,, 19:00   Externe
8138 2

Меркель выдвинула ультиматум Греции
Foto: jurnalul.ro

Grecia trebuie să aplice 'fiecare paragraf' al acordului de extindere al asistenței financiare din 20 februarie, a afirmat vineri cancelarul Germaniei, Angela Merkel, la finalul summitului UE de la Bruxelles, transmite Reuters. Luna trecută, Eurogrupul a decis să prelungească cu patru luni planul de ajutor financiar pentru Grecia, în anumite condiții.

Comisia Europeană a confirmat că autoritățile de la Atena au transmis lista propunerilor de reformă necesare pentru a obține această extindere. Lista include măsuri de combatere a corupției și a evaziunii fiscale, a contrabandei cu combustibil și țigări. De asemenea, autoritățile de la Atena vor să implementeze măsuri de reformare a pieței muncii și să acorde subvenții pentru plata utilităților și pentru achiziționarea alimentelor.

În cazul în care premierul elen Alexis Tsipras va prezenta reforme echivalente, ele vor fi luate în considerare, a dat asigurări Angela Merkel. 'Fiecare paragraf al acordului trebuie luat în calcul', a declarat oficialul german, adăugând că următorul pas pentru rezolvarea crizei cu care se confruntă Grecia va fi prezentarea unei liste concrete de reforme de către premierul elen, în următoarele zile. Grecia ar putea prezenta noi propuneri de reformare a economiei, în domenii precum pensiile și impozitarea, atât timp cât ele au același efect ca actualele angajamente, a explicat Angela Merkel. Noile propuneri vor fi analizate de instituțiile europene, a adăugat oficialul german.

Angela Merkel a refuzat să precizeze data la care ar putea fi furnizată noua tranșă din pachetul de asistență financiară pentru Grecia, reafirmând că decizia va depind de o evaluare pozitivă a propunerilor de reformă. Capacitatea de finanțare a Greciei este limitată, pentru că nu poate împrumuta de pe piețele de termen lung și mediu, iar achitarea unei tranșe de împrumut în valoare de peste șapte miliarde de euro din partea creditorilor săi depinde de punerea în aplicare de reforme de către guvernul stângii radicale.

În prezent, datoria Greciei se situează la 315 miliarde de euro sau 176% din PIB, un nivel considerat nesustenabil de mulți analiști și care nu poate fi rambursat în totalitate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?