Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Expert: Accizele la articolele din tutun s-au evaporat ca fumul de țigări

25 feb. 2015,, 13:45   Economie
4256 0

Foto: puls.md

„Nu este nimic de mirare că acumulările la bugetul de stat din accizele la articolele din tutun sînt mai mici decît ar trebui să fie. O simplă majorare a impozitelor, fără aplicarea altor pîrghii, fără măsuri pentru legalizarea economiei, nu va avea efect, ci doar va agrava situația”, a declarat pentru NOI.md doctorul în economie, colaboratorul științific superior al Institutului de Cercetări Economice din cadrul Academiei de Științe a Moldovei, Mihail Poisic.

Veniturile la bugetul consolidat al Republicii Moldova din accize, în ianuarie-noiembrie 2014, au constituit 3 miliarde 111,3 milioane de lei sau cu 157 milioane de lei (cu aproape 5%) mai puțin decît a fost preconizat pentru perioada de referință. Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, acumulările au fost mai mici din cauza reducerii volumului importului de articole din tutun, bere și automobile.

Interlocutorul a amintit că a avertizat în repetate rînduri asupra acestui flagel. „Contrabanda cu țigări este o durere de cap pentru Europa. Însă dacă vom executa în mod nechibzuit cerințele comisarilor europeni, ce se referă la majorarea accizelor la articolele din tutun, atunci mîine aceasta ar putea deveni durerea noastră de cap. Așa și s-a întîmplat”, a menționat expertul.

„Dar față de propunerea de a majora prețurile la țigări am unele rezerve. Hotarul nostru cu Transnistria este transparent și imediat ce în Moldova au crescut prețurile la țigări, întreprinzătorii transnistreni nu au ezitat să se folosească de aceasta. În Moldova nu se fumează mai puțin, însă veniturile din vînzarea țigărilor au scăzut. Este și clar, la ce bun să riști la hotarul cu România în încercarea de a găsi metode ingenioase de contrabandă, cînd poți face bani aici, pe loc, rapid și ușor? În continuare situația doar se va agrava”, consideră Poisic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?