Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4004

Se decide soarta lacului Ghidighici

21 ian. 2015,, 15:50   Societate
6550 3
Foto: wikipedia.org
„Noi încă nu am elaborat o soluție comună pentru lacul de acumulare de la Ghidighici. Există mai multe puncte de vedere, mai sînt necesare consultări profunde cu savanții ecologi, specialiștii tehnici, reprezentanții organizațiilor neguvernamentale”, a comunicat viceministrul în exercițiu al Mediului, Dorin Dușceac, contactat de NOI.md.

La Primăria satului Vatra s-au desfășurat audieri publice referitoare la viitorul lacului de acumulare de la Ghidighici, în care în luna august 2014 a pierit masiv peștele .

Potrivit directorului Asociației Internaționale Ecologice a Păstrătorilor Rîului „Eco-Tiras”, Ilia Trombițchi, principala dilemă a audierilor a fost următoarea: să se lichideze lacul de acumulare, cu înlocuirea lui cu o zonă de odihnă, care va fi înecată în cazul revărsărilor, și astfel va fi prevenită inundarea Chișinăului, sau să se mențină actuala stare de lucruri? .

„S-a propus, de asemenea, ca lacul să fie reabilitat prin curățarea lui de nămol, însă pentru aceasta este nevoie de minimum 85 de milioane de lei, de care pur și simplu nu dispunem. Se examinează și posibilitatea de reconstrucție a digului. Vom căuta soluția optimă a problemei”, a precizat Dușceac.

La rîndul său, Ilia Trombițchi consideră că exemplul de curățare a lacului de la Valea Morilor, care este mai mic în comparație cu lacul de la Ghidighici, demonstrează că acest proces este costisitor și complicat. Savantul consideră că pentru rezolvarea problemei este suficient de curățat porțiunea rîului Bîc care alimentează lacul.

De aceeași părere este și consultantul științific al Asociației Vînătorilor și Pescarilor din Moldova, Vasile Domanciuc.

„Propunerea privind curățarea de nămol nu este realizabilă, deoarece pentru adîncirea fundului lacului cu un metru și evacuarea nămolului este nevoie de un tren cu lungimea de 2000 km. Rămîne de stabilit, unde va fi depozitat nămolul neproductiv”, a precizat expertul.

„Niciun fel de catastrofă pe lac în luna august a anului trecut nu a avut loc. Înflorirea apei din cauza temperaturilor înalte și pieirea peștelui se produce chiar și în mare. Este suficient și chiar necesar de făcut o revizie tehnică și de reparat digul. Pentru aceasta e nevoie de mult mai puțini bani decît pentru evacuarea nămolului. După care urmează să fie ridicat cu un metru nivelul apei, la fel cum era înainte”, consideră savantul.

Vasile Domanciuc a amintit că anterior lacul de acumulare ocupa o suprafață de 920 ha, iar acum – de 740 ha. Însă cele aproape 200 ha nu au dispărut nicăieri: pe această suprafață crește din abundență stuf, ceea ce face din această porțiune un filtru natural pentru apele care nimeresc în Ghidighici din rîul Bîc și alți afluenți. Totodată, această suprafață este un loc excelent pentru cuibăritul păsărilor de apă. „Ridicarea nivelului apei în lac nu doar va restabili peștele, ci și va menține apa într-o stare bună”.

„Nu pot trece cu vederea nici un alt aspect. În primul rînd, Asociația Vînătorilor și Pescarilor trebuie nu doar să continue activitatea de populare a lacului cu pește, dar să-l populeze cu novac, care se hrănește cu fitoplancton și filtrează activ apa. De menționat că în lacul de la Ghidighici s-a adaptat și se înmulțește dreissena de rîu – o specie de moluște care reprezintă un filtru excelent pentru apă și, totodată, servește drept hrană pentru plătică. Pe unele porțiuni cantitatea de acest pește atinge 10 kg pe metru pătrat. Însă cel mai important este să nu uităm că lacul Ghidighici, care este un loc preferat de odihnă al locuitorilor capitalei, pur și simplu este sortit să existe”, a conchis Domanciuc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?