X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Lacul de acumulare Ghidighici, la un pas de dezastru ecologic (VIDEO)

7 aug. 2014,, 12:45   Societate
8098 3
Foto: point.md
Lacul de acumulare Ghidighici se află la un pas de catastrofă ecologică: în el au pierit racii și sute de kilograme de pește. Potrivit experților, temperaturile ridicate și scăderea semnificativă a nivelului apei în lac au dus la dezvoltarea fitoplanctonului. Amoniacul emanat și lipsa de oxigen au provocat pieirea în masă a peștilor.

Reprezentanții Ministerului Mediului dau vină în această situație pe Societatea Vînătorilor și Pescarilor, pentru tergiversarea soluționării problemei și luarea de măsuri fără coordonarea cu Ministerul. Ei nu exclud că moartea peștilor ar fi fost provocată de cele 13 tone de amestec de var stins și clor pe care le-au utilizat reprezentanții Societății pentru a curăța apele de fitoplancton.

„Ei au început curățarea fără a coordona acțiunile sale cu Ministerul Mediului. Desigur, aruncînd var, ei nu au exacerbat problema, dar nici nu au rezolvat-o. Dacă ei nu ar fi lăsat să degradeze situația și ne-ar fi anunțat la timp despre riscuri, noi am fi luat împreună măsurile necesare mai devreme și, posibil, am fi putut preveni pieirea masivă a peștilor”, a comunicat pentru NOI.md responsabilul de relaţii cu presa din cadrul Ministerului Mediului, Alexandru Trubca.

Cu toate acestea, reprezentanți Societății Vînătorilor și Pescarilor consideră că prin aruncarea varului ei au salvat într-o oarecare măsură situația, pentru că aceasta ar fi putut fi mult mai gravă. „Noi ne bazăm pe practica științifică care există astăzi. În acest caz era necesară luarea unor decizii și măsuri urgente. De aceea, nu era timp pentru a le coordona cu alte instituții”, a declarat președintele Societății, Oleg Ciocoi.

Potrivit ministerului, Societății Vînătorilor și Pescarilor i se va solicita achitarea despăgubirilor. În plus, pe cheltuiala ei, în zilele următoare, lacul va fi prelucrat cu o soluție specială, menită să prevină creșterea de alge, să îmbogățească apa cu oxigen și să distrugă amestecurile de agenți patogeni din apă. Pentru achiziționarea soluției sînt necesari aproximativ 2,5 milioane de lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?